Misschien nieuwe XM van Jabaar

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
jabaar
afbeelding van jabaar
Misschien nieuwe XM van Jabaar

Toch weer op zoek naar een XM. Kriebelt toch en dit keer gaat het om een XM erbij te hebben. Gewoon voor de fun en weer wat kunnen klussen zonder de druk te hebben dat ik er de volgende dag mee op pad moet. Weet dat een XM kopen niet zo moeilijk is en wel dat het erna in blijven rijden wel ondanks alle goede verhalen van de verkoper.

Opvallend vind ik wel dat het aanbod op bv. Marktplaats wek wat veranderd is. Veel 2.0 I 16V en de vraagprijzen zijn wel wat hoger geworden.

Ga dan misschien wel voor een V6 en heb wel wat voorkeuren.
- geen automaat, want die ellende wil ik niet.
- Interieur: dat alacantra ben ik niet zo weg van

Zie bv deze

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Alcantara wordt bij ons, door het voltallige gezin, als zeer plezierig ervaren. Het heeft de luxe van leer maar wordt niet te warm of te koud en heel belangrijk; je glijdt er niet uit in de bochten. Het enig nadeel is dat er balletjes op komen. Maar Alcantara kun je gewoon scheren. Ik gebruik mijn tondeuse ;-)  

Persoonlijk zou ik een V6 met diravi heel fijn vinden. Goed dat je weer voor de XM gaat !

__________
Crepuscule

Mark
afbeelding van Mark
 • V6 '94 Rouge Griott Nacré
 • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Hielke ken ik persoonlijk. Zeer prettige en betrouwbare vent. Maar even een zijvraag, als je toch op zoek gaat naar een mooie V6, waarom dat niet 'over de grens' heen kijken? daar vind je ze ook, vaak met minder km en hele mooie exemplaren. Je zou ook onze penningmeester Marnix  eens kunnen contacten, die haald ook geregeld leuke XM's naar NL.

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Djidde
afbeelding van Djidde
 • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Is een fraaie XM inderdaad. Geen gedonder met de automaten kan ik me voorstellen. 
Zo'n later type V6 (ES9J4) met een handbak is best zeldzaam (in Nederland in ieder geval). De versnellingsbak (ML5T) is ook alleen maar geleverd bij de ES9J4 en is vaak dus nog erg duur in onderdelen. Ze gaan absoluut niet snel stuk, maar hij mag absoluut geen fratsen vertonen. Koppelen moet ook goed gaan, is hydraulisch volgens mij bij die bak. Schakelen moet ook soepel gaan, zijn kabels in tegenstelling tot de schakelmechanismes die je bij andere XM's vindt. 

Ik vind de ES9J4 een erg fijne motor. Fijn modern blok, weinig gedoe. Distributie is dan wel weer een prijzig grapje, maar dat is al gebeurd bij de XM die je noemde. 

ZPJ is ook een fijn blok, zeer robuust. Distributieketting, 170pk en een lekker koppel. Dat doet het met normaal onderhoud echt altijd, ik zie alleen regelmatig dat de injectoren bij die blokken erg smerig zijn of stukkend zelfs. Apart blok, met zijn 90 graden hoek. 

TCT met een handbak is ook een super combinatie. Handbak is grotendeels gelijk aan diegene in de diesels, en onderblok is nagenoeg gelijk aan een 2.0 16v. Startmotor, dynamo en pomp is dus hetzelfde en dan zijn sommige dingen wat goedkoper. 

Dat alcantara is met de juiste zorg wel lang goed te houden. Zeker als het een auto voor erbij is zou ik kijken of het in nette staat is, en dan gewoon netjes onderhouden, af en toe netjes scheren. ;) Leuk dat je toch weer kriebels voor de XM hebt!

Roel Veenstra
afbeelding van Roel Veenstra
 • XM 2.0 TCT automaat
 • L' éminence grise
 • ex-2.0 TCT VSX,brun quad
 • ex-2.1 td Prestige, noir verni
 • ex-2.0 TCT, grijs
 • ex-2.0i comfort wit
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Dat ging nog verassend snel.... 
XM-rijden blijkt toch een hardnekkiger verslaving dan gedacht?

Succes met de zoektocht

______________

L' éminence grise

jabaar
afbeelding van jabaar
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Nou... Ben nog op zoek. En ook op zoek of ik dit wel voor elkaar krijg, want sinds de XM er niet meer is staat de tuin en het het huis er ineens beter bij en daar is de rest van de familie erg blij mee. In plaats van onder de XM te liggen heb ik meer tijd voor andere dingen.

Zoek wel en het zal wel een tijdje duren. De wens is er en het borrelt. Lease-auto (toyota avensis SW) bevalt, tankpas, onderhoud, banden zit er allemaal bij. En toch als ik een XM zie onderweg dan denk ik: RUILEN!!!
De suggestie om in het buitenland te gaan zoeken spreekt mij wel aan. Weet wel dat ik geen diesel wil en geen automaat.

Djidde: Fijn dat je de verschillen zo weet te vertellen. Is een ZJP ook met handbak te vinden?

Wat is er eigenlijk mis met een 2.0 I 16V. Is het de uitvoering of de opties.

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Met een 16v of een TCT is ook niets mis hoor. In Belgie vind je die zelfs in Exclusive uitvoering!  Die heb ik dus ook 

__________
Crepuscule

Djidde
afbeelding van Djidde
 • XM 3.0 V6 24v Aut 1998
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

2.0i 16v is ook niks mis mee. In combinatie met een automaat is het een beetje traag, met een handbak is het prima rijden. Ze hebben vaak wat minder opties, maar het is een ontzettend betrouwbaar blok. De interval voor het vervangen van de distributieriem moet je bij die blokken daarentegen wel weer mee oppassen. Bij hogere kilometerstand (nog voor het nodig zou zijn de riem te vervangen) willen ze wel eens knappen. Speel het veilig en vervang ze eerder. 

In tegenstelling tot de TCT heeft de 2.0 16v hydraulische klepstoters, geen kleppen stellen dus. Bij een goede TCT is dit ook niet vaak nodig, maar als het moet moet je nokkenas er wel af. 

In de 16v zijn twee verschillende versnellingsbakken geleverd, BE3 en ME5T. Beide eigenlijk bakken waar in combinatie met deze motor weinig mee gebeurt. 

Dit geldt in het algemeen voor de benzinemotoren: de uitlaten. Die dwarse demper is volgens mij niet meer te leveren, en wordt bij een RVS ombouw soms gewoon overgeslagen. Als je een exemplaar vindt waar deze demper nog goed is, is dat mooi meegenomen (zit bij TCT, 16v)

De ZPJ is ook als handbak geleverd. Je ziet ze met enige regelmaat voorbij komen op marktplaats. In het buitenland denk ik ook wel. 

Ik zie dat ik de ZPJ4 nog niet genoemd had. Dit is een blok gebaseerd op de normale ZPJ, met andere koppen, nokkenassen en een inlaatcircuit waar Citroën zich op heeft uitgesloofd. Deze produceert grofweg 200pk (vaak nog wat meer). Het is echter een motor waar sommige hun vraagtekens bij zetten qua betrouwbaarheid. Dit gold voornamelijk voor de eerste serie, (1992?) waar de klepstoters van slechte kwaliteit waren en kapot werden gevreten. Dit is aangepast door Citroën, maar het blok is maar weinig in serie 2 XM's geleverd. Enkel in combinatie met handbak mogelijk. Soms zie je een goedkope staan waar het uitlaatspruitstuk het van heeft begeven. Gietijzer, in een volle motorruimte (want het is dan echt VOL) is nauwelijks te lassen. Ik heb in de XM's van nu XM205 en JP gereden, beide met een ZPJ4 blok wat het goed deed. Het reed ontzettend goed en het wil echt wel van de plek.  

Ik heb veel in m'n 2.0 16v gereden met een gasinstallatie, en dat was ook plezierig vervoer. Ik heb nu een V6 (in combinatie met een automaat, gereviseerd weliswaar) en qua vermogen en koppel is dat natuurlijk geen eerlijke wedstrijd. Het is ook maar net of je veel pk's wilt of niet. De TCT (in goede staat) is een goede tegenstander voor de V6'en. 

JJ
afbeelding van JJ
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Dat is snel....:) Koop gewoon wat je leuk vindt en vooral een goed exemplaar :) 

Ierse zoefmachine

jabaar
afbeelding van jabaar
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Dit ziet er ook niet verkeerd uit.
En wat kan je weer verblindt zijn als je een oude liefde weer ziet.

Ben nog aan het twijfelen. Ga ik de ellende, maar ook de lol weer aan met een XM of wordt het nog meer ellende met een Saab 900 Classic of Saab 900 SE, 9.3 met een 2.0 I-motor.
Zie bij Ton van Soest een hele voorraad staan en ook veel die daar al lang staan volgens mij. Misschien daar toch een keer langs gaan.

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

De veerpootschotels zijn wel mooi in beeld  ;-)

__________
Crepuscule

jabaar
afbeelding van jabaar
RE:

Nou ja, het is deze geworden. Geen XM. Ook leuk en wie weet ben ik het snel zat. Als verrassing in de achterbak  4 winterbanden op velg. Heb nog wel velgen in de schuur liggen. Gratis af te halen voor wie wil.

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE: Misschien nieuwe XM van Jabaar

Ach dat geeft niet jabaar. Volgende keer beter. 

__________
Crepuscule