Aansluiten radio

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Iselmar
afbeelding van Iselmar
  • XM 2.0 Turbo-CT "Exclusive" 1997
Aansluiten radio

Hallo allemaal. Ik heb de van nieuw af aan ingebouwde Grundig Radio/cass. van mijn XM vervangen voor een moderne (nieuwe) radio met alle moderne voorzieningen zoals bluetooth, USB DAB+ etc etc. Ik was het wel zat naar een radio te luisteren die telkens van de zender verloopt en over cassette bandjes maar helemaal niet te spreken. Nieuw toestel ingebouwd, netjes in het bovenste DIN bakje achter de klep en aangesloten op de 4 aanwezige spreakers (2 tweeters en 2 in de voorportieren. Zeer goed geluid!  Alleen achterin wat leeg Vandaag 2 extra luidsprekers achterin gebouwd, want bedrading aanwezig, dus ik neem aan ook in de stekker(s) verwerkt in het dashboard. Radio aan, nog steeds zeer goed geluid, maar ik mis nog steeds geluid achterin. Heb niet de indruk dat er geluid uit die achterspreakers komen. Doe ik wat fout of moet er in de DIN stekker van de auto of van de radio een aanpassing worden gedaan, net zoals bijv. de constante plus en geschakelde plus omwisselen. (heb ik ook gedaan en radio houdt nu geheugen vast). Met dank voor elke tip of aanwijzing!  

blaueboot
afbeelding van blaueboot
  • Xm 'Exclusive' 2.9 ES9J4 Handgeschakeld - Mauritius Blue (KPKD) <Org. 8488>
  • XM 'Exclusive' 2.9 ZPJ Automaat - Noir Verni (EXY) - CiTuning - <Org. 5243>
RE: Aansluiten radio

Als 't goed is heb je de achterspeakers via gele vierkante connectoren aangesloten. Dat zijn gewoon de standaard aansluitingen die af-fabriek voorbedraad in de Xm liggen.
Mits dat er niet geknoeid is in de bedrading moeten die dus gewoon doorverbonden zijn tot de stekker aan de radio-zijde. En dat is voor zover ik weet een dubbele ISO-connector (2x zwarte 8pins) gezien jouw bouwjaar. (oudere modellen hanteren nog een brede rode 14-pins connector).

Naar mijn weten is er op de Xm alleen Clarion en Phillips geleverd. Dus wellecht dat je nog een verloop van de Grundig er tussen hebt zitten die geen aansluiting heeft voor de achterspeakers? 

XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op. 

de Rus
afbeelding van de Rus
  • 2 x 2,0 16V 1996, 2,0 16V Break 1998, Volvo 850 2,5 10V 1994
RE: Aansluiten radio

Ik zou eerst simpel kijken, is de fader van je nieuwe radio wel goed ingesteld en gaat hij ook naar de achterspeakers. Word je volume minder wanneer je de fader op de achterspeakers zet, check dan of hij varieert op de tweeters in je dashboard en de deur. Is dat het geval, dan zou ik zeker in de aansluitingen kijken zoals blaueboot schrijft en beginnen bij de stekker aansluiting.