Hoe BDP-sensor vervangen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Wim Thie
afbeelding van Wim Thie
 • 1998 Xm 2.0 16V
 • 1996 Xm 3.0 12V
Hoe BDP-sensor vervangen

Hallo Medeleden,

Na de winterslaap de schone grijze getracht tot leven te wekken: geen sjoege. Accu vol, voldoende sap, startmotor draait maar geen broem.

De fora langs stropend wijst -meest voor de hand liggend na afstrepen van alle andere voor de hand liggende factoren- naar een kapotte/gecorrodeerde krukas/BDP/hoedanook-sensor..

Voor anderhalf tientje te koop en dat wil ik eens proberen alleen, hoe kom ik bij dat stomme ding? Hoe doordring ik dat moeras van draden, leidingen, staal en plastic? Met handmaat kolenschop lukt dat van geen kant.

U weet vast een tovertruc om dit eenvoudig te kunnen doen en mijn leergierigheid snakt naar de handelingen mijn tuutje zsm weer de weg op te krijgen.

Alvast dank en wellicht tot ziens in een hopelijk spoedig weerzien,

Wim Thie

Marc Alsemgeest
afbeelding van Marc Alsemgeest
 • 2.1 TD Break Bleu Mauritius 1997
 • 2.1 TD Berline Gris Graphite 1999
 • C4 coupé Bleu Oriental Nacre 2004
RE: Hoe BDP-sensor vervangen

Het heeft mij ooit een halve dag en veel vloeken en handverwondingen gekost..... en toen is het nog niet gelukt.

Uit wanhoop mijn garagist maar gebeld, die al bulderend van het lachen kwam aanrijden en het binnen een half uurtje gefixt had: dat was 3x zo lang als ie zelf had ingeschat. Ik weet wel dat het handig is, afhankelijk van het motortype om het een en ander weg te schroeven, voordat je erbij komt. Bij mijn 2.1TD waren dat vooral veel turboslangen.

Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)

JaapSt
afbeelding van JaapSt
 • XM 2.5 TurboD Break
RE: Hoe BDP-sensor vervangen

Ik heb bij mijn 2.5td het motorblok er even uit gehaald, dan kun je er zo bij :)

Maar accu/accubak vervangen geeft meestal genoeg ruimte

Jaap

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE: Hoe BDP-sensor vervangen

Woon je landelijk? Ik heb al van twee leden gehoord dat ze de V6 na de winter amper of niet kon starten en dat er in het blok een muizenest werd gevonden.

__________
Crepuscule

Mark
afbeelding van Mark
 • V6 '94 Rouge Griott Nacré
 • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.
RE: Hoe BDP-sensor vervangen

Veen zegt:

<p>Woon&nbsp;je&nbsp;landelijk? Ik heb al van twee&nbsp;leden&nbsp;gehoord&nbsp;dat ze&nbsp;de V6 na de winter amper of&nbsp;niet&nbsp;kon&nbsp;starten&nbsp;en dat er in het blok&nbsp;een&nbsp;muizenest&nbsp;werd&nbsp;gevonden.</p>

Knap dat die krengen in het blok kruipen, maare muizen heb je overal Veen, ik denk persoonlijk nog eerder meer in een stad met al die vuilbakken  

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Veen
afbeelding van Veen
 • XM Turbo CT Exclusive
 • XM V6 24v Multimedia
 • XM Turbo CT SXclusive
RE:

Ja dat is natuurlijk ook waar.

Mijn oudste zoon vroeg deze week welk beest er uitzag als een platgetrapte kat met een wit befje. Had ie gezien in de straat....  
Steenmarter dus (en ik woon in de stad)

Een ander clublid wilde na de winter zijn ES9J4 starten en dat lukte amper of niet en het ding liep beroerd. Bleek er een muizenest op zijn pingelsensor te zitten. Die hadden het ook als openbaar toilet gebruikt. (Pinkelsensor zeg maar.)

Oke, ze zaten niet ín het blok maar wel in de 'V' van de V6

 

__________
Crepuscule

Wim Thie
afbeelding van Wim Thie
 • 1998 Xm 2.0 16V
 • 1996 Xm 3.0 12V
RE:

Dank voor de tips, dit weekend kwam het er niet van maar komende week moet het vast lukken.....ik neem de katten voor de zekerheid mee :)

Wim

 

Liever oud Frans dan jong Japans

Chris B
afbeelding van Chris B
 • XM V6 Exclusive Berline 1990
RE:

Toen ik afgelopen zomer mijn V6 blok uit de XM had en het inlaatspruitstuk eraf kwam ik ook een heel scala tegen aan oude nesten en bergen aan oude voedselvoorraad. Kennelijk fijn plekje.

Die BDP sensor zit bij de ZPJ heel fijn direct onder het gasklephuis. Het is hoe dan ook op de tast werken, of je moet het gasklephuis er af halen. Haal je het gasklephuis eraf, dan niet vergeten om een nieuwe pakking bij de hand te hebben en te plaatsen. Je zou in theorie wat meer "armruimte" kunnen maken door het luchtfilter en de accubak te verwijderen. Succes met de klus. 

Even ter "dubbelcheck"; BDP sensoren gaan niet zo heel snel stuk. Theoretisch kun je heel veel nazoeken, maar zonder test en meetwerk is het blind schieten. Check eens of de relais voor de accubak klikken bij het contact zetten. Heb je gecheckt of je brandstofpomp ook bromt bij het op contact zetten? Heb je vonk gecheckt? (bougie uitdraaien en even laten starten/kijken).