Kachelradiateur lek

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
ronaldelzinga
afbeelding van ronaldelzinga
Kachelradiateur lek

Hallo iedereen,

Allereerst even kort voorstellen:
Mijn naam is Ronald Elzinga, uit Leeuwarden. Sinds kort ben ik eigenaar van een XM 2.0i SX Break uit 1996.

Ik was al aangemeld op CiFo, en op aanraden van eXpelliarMus nu ook hier.

Ik heb nu het volgende probleem:
Toen ik vanavond onderweg was naar Wes om een andere veercilinder op te halen, begon plotseling het stoplampje en het lampje van de koelvloeistof te branden. Na gestopt te zijn en de koelvloeistof bijgevuld te hebben, was er niets meer aan de hand en vervolgde ik mijn weg naar Amsterdam.

Daar aangekomen bleek de auto voor Wes, maar vooral voor zijn broer, erg bekend voor te komen. Het kenteken bekeken en inderdaad: Het is de oude XM van Wes zijn broer. Wel erg toevallig.

Na hen verteld te hebben over mijn probleempje met de koelvloeistof, toch maar onder de motorkap gekeken: 1 van de koelvloeistofleidingen was compleet vacuum gezogen. Dop los, motor even draaien en hij kwam weer terug in z'n originele vorm. Wes heeft de dop nog nagekeken en zei dan ook dat ik beter een nieuwe kon halen. Allemaal koek en ei, dus.

Daarna weer in de auto gestapt onderweg naar Leeuwarden...
Onderweg toch nog even gestopt om te kijken of de leiding niet weer vacuum zoog vanwege de dop. En ja hoor, dop weer losgedraaid en eerst het rubbertje maar eens eruit gelaten, zodat er lucht in en uit kan.

Uiteindelijk dacht ik dat het mistig begon te worden. Het bleek dat m'n ramen langzamerhand besloegen. Toen ik de auto aan de kant zette, de motor uit zette en het contact er weer op zetten, kwam er een hele lading rook/stoom uit de ventilatieroosters. Na goed zoeken bleek de hele passagierskant zeiknat te zijn. Het is dus de kachelradiateur...

Met beslagen ramen terug naar Leeuwarden gereden en de XM staat nu weer stil. Pak dit morgen weer verder op.

Mijn vraag aan jullie is eigenlijk:
Wie weet precies waar de kachelradiateur zit en hoe ik deze het best eruit kan halen? Kan het vacuum ook de oorzaak van het lek zijn?

(Ik heb deze vraag op zowel het CiFo als XMClub gezet, aangezien veel feedback gewenst is eer ik er aan begin morgen)

eXpelliarMus
afbeelding van eXpelliarMus
Re: Kachelradiateur lek

Kijk hier maar even, dan krijg je een indruk. :wink: http://xmclub.nl/Nieuwforum/viewtopic.php?f=3&t=742

wimb
afbeelding van wimb
Re: Kachelradiateur lek

Inderdaad, die 2 foto's met de bijbehorende uitleg zeggen eigenlijk alles. :wink: En een kachelradiateur kun je ook bij leveranciers als Brezan krijgen.