Mijn XM

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
fitspanel
afbeelding van fitspanel
  • 2,1 td 1999, dit is mijn vijfde XM
  • automaat 240.000 km blauw, nu 3 jaar in bezit heerlijk
Mijn XM

Ik rijdt nu al 9 jaar XM en mijn laatste is een 2,1TD automaat uit 1999.
De Xm gaat dus in de stationair zwalken in zijn toerental. Morgen dus naar de dieselspecialist. Maar op advies van een clublid de accu polen ontkoppelt en na 1 uur opnieuw aangesloten.
Hierna gestart, na ongeveer 5 10 minuten begint de moter te zwalken. uitgezet omdat het best heftig wordt, opnieuw gestart en daarna na 4 min. opnieuw zwalken. uitgezet daarna opnieuw gestart, zwalken begint nu gelijk nadat ik hem gestart heb. HIerna gestopt met stationair draaien.
Ik heb geen luchtbellen in het systeem gezien tijdens de 15 minuten dat de auto gelopen heeft.
Iemand anders deze ervaring al eens gehad?

Matthijs
afbeelding van Matthijs
Re: Mijn XM

Je hebt waarschijnlijk toch lucht in het systeem, maar niet zo zichtbaar. Ik wacht wel ff met typen tot je oordeel hebt van de specialist

fitspanel
afbeelding van fitspanel
  • 2,1 td 1999, dit is mijn vijfde XM
  • automaat 240.000 km blauw, nu 3 jaar in bezit heerlijk
Re: Mijn XM

Het is geen lucht, bij lage toeren zag je geen lucht bij hoge toeren wel maar daar had de moter geen last van.
De specialist kreeg geen contact met de computer van de Xm, hij kon hem niet uitlezen. Toen hebben we de temperataur sensor uitgelezen, uiteindelijk vervangen maar dat was nog niet de oorzaak. het loeien bleef al lijkt het wel minder. Het signaal van de temperatuur sensor naar de computer moet normaal een rustig aflopende lijn zijn als de temperatuur hoger wordt.
Echter het signaal was niet continu langzaam aflopend maar er zitten blokken in, dus het signaal dat afgegeven wordt gaat aldoor naar nul en dan weer naar de waarde, je krijgt dus een blok grafiek oorzaak misschien de computer.
Uitleg specialist, als de computer niet het goede signaal krijgt of niet goed verwerkt dan kan dit ook dat zwalken veroorzaken. M.a.w. oorzaak nog niet bekend.
Specialist wil nu alle elektrische systemen door meten om te kijken of daar iets niet goed zit. Eerst elektrisch uitsluiten voordat een andere computer of pomp aangesloten moet worden
Ik ga nu ergens anders kijken of men daar de computer wel kan uitlezen. Iemand ervaring met deze stuatie?
Als je een andere computer aanschaft, is dat onafhankelijk van de startcode? Is dat een grote klus om in te bouwen? Kan ik niet zelf.