Gompy's La Dame Blanche

159 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Lucas Unger
afbeelding van Lucas Unger

Voor zover ik weet levert Michelin in 205/65 R15 ook geen band meer met beladingsindex 91, maar alleen nog de Energy Saver met beladingsindex 94. Dat is in mijn ervaring overigens een band waar de XM het prima op doet.

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe

Ja, zoals ik ook al schreef... Er zijn ZAT xm's die op 94V PERFECT veren.. Ik heb er daar meerdere van gereden 8)
Ik denk dat jij je probleem echt ergens anders zal moeten gaan zoeken :!:

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni

Is het een beladings-eenheid Lucas? Heeft het minder met snelhied te maken maar met het totaal toelaatbaar gewicht van de auto?

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Klopt Mike, 91 en 94 is de load index oftewel de belastingsindex. Zodra een auto zwaarder wordt moeten de wagen stijver worden zodat de wangen niet overbelast raken.

Met Marco ben ik ook volledig eens, een XM met 205/65 R15 94V banden kan zijdezacht veren waarbij het bochtgedrag beter is tov 205/60 R15 91V door de stijvere wangen :wink:.

De 205/65 R15 94V Energy Saver zou ik ook best onder mijn XM willen 8). Als is het maar om de wielkasten beter te laten vullen voor het oog :wink:.

@Gomp, ik dacht dat je het wel zou weten over de bandenmaat onder je witte. In Heusden viel het me meteen op :wink:.
Staat je bandenspanning goed?

gomp
afbeelding van gomp

allemaal leuk en aardig jongens, jullie roepen nu wel erg makkelijk dat het onzin is, ik zou zeggen, ga achter het stuur zitten en vergelijk het met de ene band en met de andere band. Eens kijken of jullie dan nog hetzelfde reageren.

De loadindex staat helemaal los van de snelheidsindicatie. Overigens Marco, toen ik je er telefonisch over sprak was je van mening dat een loadindex wel degelijk het grote verschil maakt en dat je dat wel degelijk voelt. Iets dat stijf is geeft ook meer door. Dat gedrag merk ik ook in de passat, daar zijn ook die 94 jongens ondergeschroeft terwijl er 91 onder moet. Precies het zelfde effect.

Wat je opmerking betreft over je ervaringen met automaten... Yep, als je in de specs kijkt dan staat daar idd dat voor een automaat 94 moet worden gebruikt en voor een handbak 91.

De wielen zijn zonder band getest of te zien of die de onbalans veroorzaken. Doen ze niet, die zijn compleet neutraal.
Ze zijn met de banden hele precies gebalanceerd waarbij de beste plek voor de band tov de velg is uitgezocht. Daarna is het geheel gebalanceerd.

Resultaat was dat heel kleine fibratie uit het stuur verdwenen was, maar in de auto bleef.

Nadat ik compleet andere wielen erop had gezet, met de laadindex 91 was alles weg. Geen fibratie meer, helemaal niks en alles rijd zoals het hoort.

De opmerking, Ja maar het zijn winterbanden is niet van toepassing. Ze slijten als de neten met dit weer omdat de rubber compound zachter is, maar een loadindex is een loadindex.
Enige verschil dat je merkt met het profiel... het zoemt wat .

Wat de profiel diepte betreft, das ook niet van toepassing. De wielen die eronder uit zijn gehaald zijn NIEUWE banden. Die hebben meer profiel dan de nu gemonteerde winterbanden.

Wat de levering betreft, Michelin levert wel degelijk de bandne die er volgens de specs onder horen in de nieuwe energy serie met een 91v index dus dat is ook geen argument.

Dan nu de opmerking over het vullen van de kast. je ziet echt het verschil niet tussen een 60 en een 65 band met het blote oog. Zeker niet bij een Xm waarvan je niet weet of die op de zelfde hoogte staat als de ander.
De banden spanning is exact wat deze moet zijn volgens de gegevens in de deur.

Ik kom puur op feiten tot de conclusie dat het gedonder in de banden zit. Feit is dat ik met banden die er NIET onder horen qua loadindex fibraties heb en met de juiste index daar geen last van heb. De praktijk leert mij dat de feiten kloppen.

En waar zou ik dan moeten gaan zoeken overigens als het met de andere banden compleet verdwenen is ? Dan is er niets meer te zoeken want het is er niet meer.

wimb
afbeelding van wimb

Kortom, die 91'ers bevallen jou goed. Dan moet je die er gewoon onder zetten. ;-)

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Zit het probleem dan alsnog niet in de velgen ondanks die precisie balancering? Misschien zit er een hoogteslag in 1 vd velgen?
De wielen met zomerbanden al van plek gewisseld, van voor naar achter bv?

Misschien zitten de velgen met de zomerbanden niet vlak tegen de naaf gemonteerd? Neem aan dat de winterbanden op andere velgen staan.

Een 205/65 band is wel degelijk hoger dan een 205/60, de eerste heeft een 133.25mm hoge wang en de tweede 123mm hoog :wink:.

Ik wil wel met jouw XM een stukkie rijden over het probleem die jij hebt :wink:.

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.

Vind je 'weldegelijk' hier niet wat erg overdreven? dat is met het blote oog niet eens te zien JP, kom op :roll:

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Wel dus! Het verschil is te zien en met rijden is het verschil te voelen.

@Gomp, we kunnen jouw wielen met de mijne verwisselen en dan voelen hoe onze auto`s erop reageren. Ik heb 205/60 R15 91V onder zitten.

stooftaker
afbeelding van stooftaker

tsja 5 % verschil is toch een verschil....van al gauw 5 %

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe

Ja, klopt, ik zei gisteren dat je het verschil kunt voelen. Dat is helemaal waar. En voor een deel kun je dat ook zeker wel merken!

Maar helemaal eerlijk is het vergelijk gewoon niet. Als ik van zomerbanden naar winterbanden wissel in hetzelfde formaat, dan merk ik ook verschil in rij-eigenschappen. En dan heb ik het over van michelin alpins in maat en snelheidsklasse A en michelin energy's in precies diezelfde maat en snelheidsklasse.

Daarbij denk ik dat de snelheidsindex wel degelijk uitmaakt. Dat zegt gewoon iets over de samenstelling van de band. Je schrijft dat wel erg makkelijk af zonder precies te weten waar dat verschil in zit.

Dat je verschill voelt zal best, maar je hebt TE veel variabelen om te kunnen zeggen dat het ALLEEN maar in die 94/91 zit :wink:

Andere snelheidsindex
Andere bandenmaat
Andere velgen
Andere loadindex
Andere rubbercompound (zomer vs winter)
Andere leeftijd rubber

Wetenschappelijk gezien kun je met al deze wisselende variabelen NOOIT met zekerheid zeggen dat het aan die loadindex ligt. Het feit dat een automaat van 40 kilo zwaarder wel goed er op veert betekent niet dat jouw handbak dat niet zal doen. Die 40 kilo zal de doorslag niet geven. Als je iemand naast jou zet heb je meer belasting!

Nogmaals, ik zei dat het verschil uit maakt. En sec zal het ook wel verschil maken 94V vs 91V, maar uit wat je nu hebt gedaan kun je gewoon niet het hele verschil en alles toeschrijven aan puur en alleen die load index :!:

Ps. Hoe is je bandenspanning van je winterbanden?

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Ben het met Marco eens.

Het verschil tussen de snelheidsindex getallen is het aantal en type koordlagen specifiek voor de snelheidsindex.
Ook bij de loadindex getallen is het verschil in aantal en type koordlagen specifiek voor de loadindex.
Kortom de samenstelling van beide typen is verschillend, dat van de winterbanden is weer heel anders.

@Gomp, misschien moeten je velgen met banden nog eens geoptimaliseert worden. D.w.z. het zwaarste punt van de band 45gr, 90gr of 180 gr verdraaien t.o.v. het lichtste punt van de velg.

Het kan nu best zijn dat de zwaarste punten bij elkaar liggen en daardoor krijgt het wiel een extra grote excitatie, ze versterken elkaar met trillen als gevolg.

De exact balance methode helpt niet om dit te onderdrukken, eerst moet de basis goed zijn en dan pas goed balanceren, waarbij een minimum aan balanceerlood nodig is.

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe

Dat is hier reeds gedaan :wink:

Loadindex 91: 615 kg
Loadindex 94: 670 kg

H: 210 km/uur
V: 240 km/uur

Het effect zal hier dus dubbel zijn. Plus het effect van de andere rubbercompound van de winterbanden.
En dan kun je zeggen dat merk je niet, dat merk je wel :wink:
Als je dezelfde banden pakt van Michelin en van het merk Vredestein dan zul je ook verschil voelen tussen de twee banden. Ondanks dat ze de zelfde snelheidscode en zelfde loadindex hebben. Een van de verschillen is daarin de rubber compound.

Ik schrijf niet dat het 91/94 verhaal onzin is, maar je kunt niet alles toeschrijven!

Mark
afbeelding van Mark
  • V6 '94 Rouge Griott Nacré
  • V6 '91 Gris Dolmen R.I.P.

PS
Wat dacht je van eerst de rest van het veersysteem op orde te hebben en dan verder te kijken? Dit is achterstevoren roeien zo!

Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre.

JaapJ
afbeelding van JaapJ

Lucas Unger zegt:

Voor zover ik weet levert Michelin in 205/65 R15 ook geen band meer met beladingsindex 91, maar alleen nog de Energy Saver met beladingsindex 94. Dat is in mijn ervaring overigens een band waar de XM het prima op doet.

Ik heb 205-60-15 91V Michelin Energy Saver onder mijn exclusive automaat zitten, en die doen het prima.
Moet wel zeggen dat de band slecht asfalt en/of richels best wel hoorbaar doorgeeft, maar op goed asfalt zijn ze lekker stil.

EDIT, sorry ik zie nu pas dat Lucas het over de 65 heeft...

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Mark zegt:

PS
Wat dacht je van eerst de rest van het veersysteem op orde te hebben en dan verder te kijken? Dit is achterstevoren roeien zo!

Als Michiel het verschil merkt tussen de 2 typen banden met het veersysteem in dezelfde staat, dan moet het probleem in de wielen gezocht worden.

Mijn gedachte gaat eerst uit naar het optimaliseren van de wielen, dus de band verdraaien op de velg totdat de zwaartepunten elkaar uitmiddelen. Dan goed balanceren met zo min mogelijk balanceerlood/zink of met exact balance :wink:.

La Noir Verni
afbeelding van La Noir Verni

gomp zegt:

Iets dat stijf is geeft ook meer door.

Om het hier legere en luchtig te houden:

Hey! Dat zei Marie vannacht ook!! :lol: :wink:

Citrophile
afbeelding van Citrophile

het is off-topic maar wel goed opgemerkt :lol:

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Bij de Xsara van mijn ouders heb ik de originele Michelin Pilot Primacy 195/55 R15 85H vervangen door Michelin Energy Saver 195/60 R15 88V.

De stijvere wangen door de hogere belastingsindex en hogere snelheidsindex geven een beter bochtgedrag maar het comfort is juist op vooruit gegaan door de hogere wang en maar ook door een andere rubbersamenstelling :wink:.

Dit is redelijk vergelijkbaar met het verschil tussen de 205/60 R15 91V en 205/65 R15 94V banden :wink:.

gomp
afbeelding van gomp

Vandaag even langs geweest bij de garage. Zat er voor klanten toch in de buurt. Er werd geen enkel punt van gemaakt om de banden gewoon om te ruilen voor een set 205/60 r15 91v.

er werd aangegeven dat je dat verschil idd kunt merken.

Ik heb niet de intentie om een garage oo kosten te jagen. Om die reden gaan we volgende week zaterdag eens even eea uit proberen. Nieuwe rubber kan altijd nog.

Lijkt mij de beste optie.

Het veersysteem van de witte is helemaal op orde. Het reageert erg snel en op de momenten dat het moet.
94 banden zijn stijfer en zouden beter bochtengedag moeten opleveren. Het is in de bocht echter net ff iets anders dan ik zou verwachten.

Ter info, de nieuwe banden staan op monti's en de winterbandne op staal.
De monti's zijn maxiamaal gebalanceerd en de stalen gewoon met een slagloodje.

overigens, Citrophile, jouw aanbod vind ik wel een erg mooie. Hoe ziet je agenda er de 10e uit ? Op die manier is er namelijk een ideaal vergelijkingsplaatje.

gomp
afbeelding van gomp

Nah, twas warm vandaag... erug warm en toch hebben JO en ik geloof ik nog nooit zoveel wieltjes gewisseld als vandaag...

Vanmorgen was JP hier en zijn we eerst ff de carlo's gaan halen die in een box lagen opgeslagen. OP de winterbandjes waren we het eens reed het prima.

Toen de carlo's eronder en rijden. Nah, dat was een stuk minder. Vibratie in de kont en rugleuning. Sterker nog, je zag de rugleuning gewoon vibreren. Niet schudden maar je zag het wel. Wat helemaal irritant was... dat gebeurde dus op een strake asfalt weg....

Ook waren we het er over eens dat het best iets soepeler kon over klinkers. Terug dus.

En daar gingen de speedlines van JP naar mijn dame en de carlos naar die van hem.

Even voor de goede orde, op de speedlines : 205/60 r15 91v ( een as had energys en de andere de nieuwe savers. Op de carlo's : 205/65 r15 94v

JP kroop eerst onder de kap om toch die HD riem wat strakker te zetten. Was nog niet strak genoeg naar zijn zin ( hier vermoed dat er net ff een te lange riem op zit, maar ok. Die stond wat strakker. vervolgens ging JP op zoek naar lucht... en ja hoor, een heerlijk gekrijs uit de onluchtingsschroef

Toen dus rijden met de speedlines. Dat was ff een verschil! Stabiel, geen vibraties, over de snelweg met 160 geen enkel probleem en op de strakke asfalt weg ook perfect. Misschien heeeeeel in de verte nog iets, maar we waren het er over eens dat je dat er zo uithaalde met een exact balanceer actie. De speedlines hadden gewoon lood erin.

Daarna ff rijden met dat groen monster van JP met dus de carlos eronder. MIJN GOD, WAT een gebrul en een kracht :lol: 8) :lol:
Over de klinkers en lekker zacht. Dat is volgens JP wel te danken aan de extra gevulde bollen dus das niet te vergelijken.
Wat wel opviel... bij hem geen vibraties. Wel vond hij um met de carlos strakker rijden.

De conclussie...
Mijn 94 banden gaan terug en dan komt de 91 versie erop. Bij zowel de winterbanden als de gewone met 91 index rijd het helemaal top! Met de 94 versie, ook al is het exact gebalanceerd werkt het gewoon niet op de witte.
Het zit niet in de wielen, want dan hadden ze ook getrild bij JP. Het zit niet in de witte, want dan had die ook getrild met de speedlines van JP.
Kortom, de banden dus...

Het was echt afzien vandaag en die regenbui kwam echt als geroepen, maar we waren wel dik tevreden. JP weet nu dat hij rustig die banden eronder kan gaan schroeven die hij graag wil en ik weet dat mijn probleem puur in de banden zit.

JP, ECHT enorm bedankt!

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe

Geen vibraties bij JP op zijn xm en toch zit het hem in de banden?
Het ligt niet aan de velgen want als je die bij JP monteert geen vibraties, maar het ligt wel aan de banden, want als je die bij JP monteert, dan geen vibraties..

Conclusie klopt nog niet helemaal. Maar goed, fijn dat ze goed veert!

Als ik alles zo lees zit er in jouw Dame Blanche toch ook nog ergens onbalans in de wielophanging...

gomp
afbeelding van gomp

Dit is leuk, want deze reactie hadden we alletwee verwacht.

Die wagen van JP is zwaarder... De wangen van die 94 zijn te stug voor de witte.

Denk je nu echt dat we in dit weer voor de grap een beetje aan het wisselen zijn gegaan?

JP merkt dat die 94 versie hem meer strak op de weg doen liggen en ook hij heeft direct gemerkt dat met de 91 versie de witte feiloos rijd.
Als het in de ophanging zou zitten dan zou het swappen van banden geen verschil maken. Temeer omdat de carlos met de 94 type maximaal zijn gebalanceerd.

Xsara Coupe
afbeelding van Xsara Coupe

Een type 1 24v staat officieel als 1450 kg te boek. Jouw type 2 als 1461.
Beiden ledig gewicht. Een type 2 heeft standaard meer gewicht aan boord.

Hoe verklaar je dan dat hogere wagen gewicht waar je het over hebt?

Daarbij zal stuggere wangen misschien wel zorgen voor stugger veren, maar vibraties komen echt niet door dat ene tikje stugger op een vlakke asfaltweg :!:

Zoals ik eerder al schreef zijn er wetenschappelijk gezien te veel dingen die niet kloppen om 1 conclusie te kunnen trekken :wink:

wimb
afbeelding van wimb

Zou je een goede vergelijking willen maken (met WILLEN in de zin van er heel veel behoefte aan hebben) dan zul je een gelijke type2 moeten nemen.
Maar zoals ik al eerder zei, als jij 91V'ers fijner vind rijden dan moet je dat gewoon doen. ;-)

gomp
afbeelding van gomp

pfffff. vermoeiend dit.

Wat iedereen er ook van vind. Feit is dat met de wielen van JP de witte helemaal ok rijd en met de andere dus niet.

Soms kun je iets niet beredeneren. Er zijn wel vaker zaken voorbij gekomen die op papier niet logisch zijn.
De xm van JP is wat soepeler geveerd, best mogelijk dat dat meespeeld in het gegeven dat we er in zijn wagen iig niks van konden merken.

Troen geeft op papier ook gewoon aan dat onder zijn wagen een 94 moet en onder de mijne een 91.

En verder zal het me werkelijk de annus oxideren wat iemand er wel of niet logisch aan vind.

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Mijn XM staat op kenteken ledig gewicht 1450kg, maar is in werkelijkheid veel zwaarder :wink:.
Reken maar op 1480-1500kg ledig gewicht en hadden vanaf fabriek 205/60 Z R15 banden (t/m 300km/h) en geldt ook voor serie2 ZPJ4 24v, deze zijn veel stijver dan de 205/60 91V die ik er nu onder heb zitten. Mijn resevewiel heeft nog zo`n originele bandentype :wink:.

Heel eerlijk gezegd geloofde ik Gompy ook niet voordat we gingen rijden en had verwacht dat het in de balancering van de wielen zouden zitten.

In eerste instantie merkte ik de lichte resonantie ook niet op, maar op een gegeven moment merkte ik toch een lichte trilling in de stoel die ik bij mijn XM en andere XM`s niet eerder heb meegemaakt.
Je zou het kunnen omschrijven dat de witte XM nerveus overkwam en ik kon het niet negeren. De lichte trilling is heel subtiel, maar wel irritant.

Het ontluchten van de hydrauliek was echt nodig, want de kont van de witte dame hupte omhoog bij het zakken. Het duurde ook wat lang voordat die reageerde naar een hogere rijstand.

Eerst de HD-pomp v-snaar gecontroleerd, de staat is prima maar stond slapjes afgesteld en zo strak mogelijk proberen te stellen. Omdat die v-snaar niet meer strakker te stellen was terwijl de v-snaar nog strakker zou moeten zijn :arrow: een te lange v-snaar is gemonteerd. Dit heb ik o.a. bij Frank Bekker, Mike Becht en bij mijn XM ook al meegemaakt :roll:.
Dus vervang die door een goede type Gomp, zo`n juiste v-snaar is kost 5 euro bij de Citroen-dealer en met mijn minirateltje is die zo vervangen :wink:.

Na het flink ontluchten via de ontlastbout ging de witte xm steeds beter reageren op de diverse rijstanden, daarna rijden met nog steeds de M. Carlo`s en het veercomfort was al sterk verbeterd. We konden ons nu concentreren op de lichte resonanties die in mindere mate nog wel te merken was.
De bandenspanning van de M. Carlo`s hadden we bij de Tango opnieuw gedaan en eerst flink leeg laten lopen en daarna met koude lucht op spanning gezet.

Gomp dacht dat zijn xm een mooie PRV V6 roffel maakte totdat hij met de mijne reed :lol:, ja het was genieten :mrgreen:.

Citrophile
afbeelding van Citrophile

Oh ja Gompy, nogmaals bedankt voor de gastvrijheid :wink:. Je moeder heeft goed voor ons gezorgd :wink:.

gomp
afbeelding van gomp

nah, das feest, 3 golfballen voor de deur staan ...

De groene en de witte hebben hun portie van hagelschade gekregen. De passat is ook niet ongeschonden door de strijd gekomen.

:?

stooftaker
afbeelding van stooftaker

:shock:

Pagina's