cruise control werkt niet...

Pagina's

45 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
tom
afbeelding van tom
cruise control werkt niet...

Out of the blue werkt de cruise control niet meer...als ik deze activeer brandt er normaliter een controlelampje in de schakelaar, nu niet meer dus. Ben gaan zoeken naar de bijbehorende zekering, doch kan die in het instructieboekje niet vinden. Heeft een van jullie dit al eens bij de hand gehad en zo ja, wat te doen? 

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE: cruise control werkt niet...
Alle zekeringen checken dan...
citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Heb zojuist mijn cc gerepareerd. Zit er dus dik in (in de materie that is).

Bij mijn cc brandde wel een groen lampje, dat iets sterker ging branden als de parkeer- en dimlichten werden ingeschakeld, maar niet het oranje lampje. Brandt het groene lampje wel?  Het groene lampje loopt langs F10, het oranje lampje wordt gezekerd via F2.

Zie dat jouw xm uit 2000 stamt dat komt dus overeen met de mijne. Is het een automaat?

 

 

 

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

 

Hier nog even het schema. Ik hoop dat het een beetje scherp is, anders nieuw venster.

Het oranje lampje (ledje) wordt weergeven in het horizontale zig-zag lijntje naast 611. (een driehoek met verticaal streepje in een cirkel met twee pijltjes schuin naar onder). Als de schakelaar wordt ingedrukt (de zwarte streep verbindt dan de twee witte bolletjes) wordt er door het ledje contact gelegd met massa (onder PB naar M5).

Als het lampje niet werkt kan het zijn dat de schakelaar kapot is, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Waarschijnlijker is, en dat had ik ook dat er geen voeding meer is via 9J1, bij 611 links boven.

9J1 wil zeggen dat de schakelaar in/op een 9-polige gele (jaune) stekker zit  en dat de draad is aangesloten op plaats 1. Als je de schakelaar uitmonteert uit het dash kun je heel klein de cijfertjes op de achterkant lezen. Je kunt dan ook met een spanningszoeker kijken of er spanning staat op deze plek.

Als er wel spanning op staat dan is toch de schakelaar kapot.

Als er geen spanning op staat zoals bij mijn xm het geval was dan zou je het rempedaal moeten gaan bekijken. Want 9J1 krijgt zijn voeding vanaf  3M1 een bruine (marron) 3-polige stekker met de draad op plaats 1. ook weer te zien op de stekker met kleine cijfertjes. 319 is het rempedaal.

 

tom
afbeelding van tom
RE:

Dank beiden... zal iig de spanningszoeker eens ter hand nemen...en bij rempedaal checken, dat laatste herinner ik me nu al eens eerder gehoord te hebben en zekering f2 en f 10 checken

O ja ze is uit 2000 met automaat

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Het is natuurlijk altijd goed om het rempedaal te controleren, maar het heeft niets te maken met het oranje lampje. De voeding van het oranje lampje heeft een aftakking voor het rempedaal. (Excuus voor de belerende toon maar probeer er ook een beetje een howto van te maken).

De layout van het schema is (zoals in dit geval van een automaat) dat het circuit van het rempedaal met het relais van de cruise control en het relais van de automaatbak (319, 831 en 801) parallel loopt met het circuit van de aan/uit knop van de cc en de pook van de cc op de stuurkolom  (611 en 214).  Er is maar 1 draad die beide verbindt voor de cc computer. Deze loopt van (en nou ff zoeken) 9N A1 naar 5N1 van het cc relais. (het omlijnde vakje waar het relais 831 in getekend is op de plattegrond moet je in je verbeelding iets naar links schuiven zodat de circuit-lijnen doorlopen. 5N1 komt dan dus bij v50. (v is groen (vert) en 50 is een relais code).

(Even terzijde: ik heb me rot gezocht naar deze 9-polige zwarte stekker. Weet iemand waar die zit? )

Aha je kunt dus ook met de spanningszoeker controleren op het CC relais of de schakelaar 611 spanning krijgt door het relais rechts voor boven de koplamp eruit te trekken en te meten of op 5N1 (dus de 5 polige zwarte (noir) contra stekker waar het relais in steekt) voeding staat. (De cijfers staan bij mij achterop het relais).  Het 4-polige relais zit boven de koplamp in de motorruimte en is meestal groen. Er zit een zwart relais voor de verlichting naast.

Meting moet gebeuren met contact aan, autolever in D en cc schakelaar ingedrukt. 2 minuten werk.

Groet Winus

tom
afbeelding van tom
RE: cruise control werkt niet...

Wat ik inmiddels deed: checkte de diverse zekeringen: niets gevonden. Remlichten werkten ook niet meer...Daarop Ceulen en co (specialist in Groningen stad) maar es gevraagd ernaar te kijken. Koos vertelde over een contact " iets" dat zich onder het rubber van het rempedaal bevindt, schijnr een wat wrakke constructie te zijn afgedekt met een kunsstof plaatje dat dubieus van kwaliteit schijnt te zijn en nogal eens stuk gaat. Is helaas niet meer nieuw te leveren maar zij kunnen dat wel herstellen. Hem gevraagd dat te repareren, want rijden zonder remlichten is wel heel (in)spannend....frappant was dat niemand seinde oid... Echter wat bleek: de betreffende zekering bleek ingescheurd een heel fijn scheurtje...

We rijden weer....

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE: cruise control werkt niet...

Perfect, fijn dat het gefixt is.

Over welke zekering ging het nou? Als je geen remlichten hebt zou je zeggen F2. Bij mij werkten de remlichten wel maar het oranje lampje op de aan/uit knop niet. Ik heb toen een door het contactslot geschakelde draad van de autoradio naar de schakelaar met het oranje lampje gelegd op 9J1. Dat lampje brandde toen dus wel, maar de cc deed het niet. Vervolgens als workaround een draad rechtstreeks van het rempedaal op het schema 3M3 naar het relais 5N3 (buitenom via de deur en motorkap) verbonden, waarna de boel wel functioneerde. Cc had zo'n 5 jaar niet gewerkt....... 

ergo je kunt via de cc computer meten, zoals hier op het forum is geschreven, maar je kunt ook om te beginnen een quick fox doen op het relais 831( als het een automaat betreft). Als 5N1 geen spanning heeft ligt het aan de schakelaar of hendel aan de stuurkolom, als 5N3 geen spanning heeft ligt het aan het rempedaal.

Of is dit "te kort door de bocht"?

 

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

citrohanxm zegt:

<p>(Even terzijde: ik heb me rot gezocht naar deze 9-polige zwarte stekker. Weet iemand waar die zit? )</p>

Ben erachter waar deze 9 polige zwarte verbinding zit.  Op de plattegrond hieronder lijkt hij net onder het handschoenkastje te zitten maar neen simpel mensch  dat is te opppervlakkig gedacht: hij zit dieper in het dashboard, net boven de passagiersschopplaat. (dank Marco en Frank voor jullie uitwisseling over de Kiekert hier op het forum) Draad leggen van het rempedaal naar aansluiting 9N/B4 op deze stekker en hoppa hoef niet meer door het schutbord om het relais 831 te bereiken.

Op onderstaande schemaweergave staat relais 831 niet aangegeven, het is van een type. Y1. Op de plaats van het dashboarskastje staat wel de 9N.

DOC070519-07052019163518.pdf

OK, Tom's cc werkt, mijn cc werkt, er kan eventueel een slotje op.

Anton Willemsma
afbeelding van Anton Willemsma
 • 2.0i-8V Berline 1992, 5-hand, Vert Triton
 • 2.0i-16V Berline 1995, 5-hand, Bleu Stratos
 • 2.0 TCT Berline 1996, 5-hand, Beige Ivoire
 • 3.0 V6-24 Berline Excl. 1999, 5- hand, Rouge Pivoine
 • 3.0 V6-24 Berline Excl. 2000, automaat, Blue Mauritius
RE: cruise control werkt niet...

Helaas begrijp ik de inhoud van de vorige stukjes onvoldoende om te helpen. Mijn cc doet het ook niet, terwijl ik vorig jaar nog een nieuwe schakelaar plaatste. Het normale oranje ledje brand, de knop is ingedrukt. Toch geen reactie op het hendeltje + en - aan het stuur.

Lijkt dit op het probleem van Tom? Wie weet een oplossing?

Groet, Anton

 

 

 

 

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE: cruise control werkt niet...

Check eens even of je remlichten het nog doen. Meest voorkomende oorzaak is een defecte schakelaar, zeker bij een automaat. Er smelt een plastic nokje weg waardoor er geen goed contact gemaakt wordt. 

Staat ook wel gedocumenteerd hier op het forum. 

citroen26
afbeelding van citroen26
RE: cruise control werkt niet...

Schakelaar in je rempedaal is inderdaad wel de 1e verdachte.

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Anton Willemsma zegt:

<p>Helaas begrijp ik de inhoud van de vorige stukjes onvoldoende om te helpen. Mijn cc doet het ook niet, terwijl ik&nbsp;vorig jaar nog een nieuwe schakelaar plaatste. Het normale oranje ledje brand, de knop is ingedrukt. Toch geen reactie op het hendeltje + en - aan het stuur.</p>

<p>Lijkt dit op het probleem van Tom? Wie weet een oplossing?</p>

<p>Groet,&nbsp;Anton</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

Anton controleren is niet zo moeilijk. Je hebt in eerste instantie een spanningzoeker nodig. Zo een die oplicht met 12 volt en een draadje naar massa. 

Dan,  vooraan aan de kant van de passagier zitten twee relais boven de koplamp. Een zwarte en een groene.

De groene eruit halen, op de achterkant van de groene staan bij de pootjes (kleine) cijfers.

Die zie je ook op het schema hierboven bij de rode 831.  Het gaat dan om 5N3 en 5N1

Meet nu of er spanning staat op de relaisvoet waar nummer 1 in gestoken wordt met contact aan, automaat bak in D (als je een automaat hebt) anders gewoon in vrij en met inschakelde cc.

Meet daarna of er spanning staat op de relaisvoet waar de pin 3 in gestoken wordt (ook weer in D of vrij)  . 

Waarschijnlijk zul je bij een van de twee geen spanning meten. Dan weet je waar de storing ongeveer vandaan moet komen.

Hoor het graag. 

tom
afbeelding van tom
RE: cruise control werkt niet...

Bij mij was het dit maal de zekering , eerder was het de schakelaar in het rempedaal...

Rogier1975
afbeelding van Rogier1975
 • XM V6 Pallas 4HP18 1994 (2020 - )
 • Ex: XM V6 Exclusive 4HP18 1996 (2005 - 2009)
 • Ex: XM TurboD12 Ambiance BVM 1993 (2001 - 2002)
RE: cruise control werkt niet...

Even draadje afstoffen hier: weet iemand hoe dit zit bij Type1? Want ik kan dat bewuste relais niet vinden :-(

Toch weer een XM!? Ja, toch weer een XM!

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Bovenstaand schema: DOC070519-07052019163518.pdf is van een type 1. Het ziet er nogal basic uit. Op dat schema zie ik maar 1 relais: no.52.

Dat relais zal waarschijnlijk op de bovenkant van het zekeringenrack links onder het dashboard zitten (of daar ergens in de buurt). Maar voor ik daar ga graven zou ik eerst proberen om een volledig elektrisch schema te vinden waarop alle stekkers, achakelaars, computers, motoren en verdere onderdelen staan.. Op het doc pdf schema staan wat onderdelen en kabelbundels daar kun je niet veel aan meten.

 

Rogier1975
afbeelding van Rogier1975
 • XM V6 Pallas 4HP18 1994 (2020 - )
 • Ex: XM V6 Exclusive 4HP18 1996 (2005 - 2009)
 • Ex: XM TurboD12 Ambiance BVM 1993 (2001 - 2002)
RE: cruise control werkt niet...

Dank je Han. Helaas heb ik zo'n schema niet. Zou inderdaad graag een logisch stappenplan hebben om te zien waar de CC hapert:

- Welke spanning moet ik op welke polen van de hoofdschakelaar meten?

- Hoe zit dat bij de CC-hendel?

- Welke relais/computers zitten er in het systeem (en waar?) en welke waarden moet ik daar meten?

- Welke vacuumleidingen lopen van waar naar waar - en wanneer moet er op welke onderdruk staan?

 

Kan het niet hebben dat de cruise het vorige week nog perfect deed en nu opeens niet meer. Dat moet toch te vinden zijn! 

Toch weer een XM!? Ja, toch weer een XM!

Veen
afbeelding van Veen
 • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
 • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE:

Bij de serie 2 moet je eerst een 'aan-uit schakelaar' voor de cruisecontrol indrukken op het dashboard. Heb jij die ook op een serie 1? 

 

__________
Crepuscule

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE:

Op   (zo, 16/06/2019 - 12:50 #4)  van dit onderwerp staat het schema 

hier onder de benaming van de onderdelen nummer
s

 

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE: cruise control werkt niet...

nog een hint waar de onderdelen zitten.

.

Makkelijkker kan ik het niet maken

 

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

Rogier1975
afbeelding van Rogier1975
 • XM V6 Pallas 4HP18 1994 (2020 - )
 • Ex: XM V6 Exclusive 4HP18 1996 (2005 - 2009)
 • Ex: XM TurboD12 Ambiance BVM 1993 (2001 - 2002)
RE:

Veen zegt:

<p>Bij de serie 2 moet je eerst&nbsp;een&nbsp;'<em>aan-uit&nbsp;schakelaar'</em> voor de cruisecontrol&nbsp;indrukken op het dashboard. Heb jij die ook op een serie 1?&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

Yep en die lijkt ook te werken:
- Oranje lampje gaat keurig aan
- En onder de motorkap krijgt de enkele witte stekkerverbinding bij de accu (hier al eerder genoemd) dan wel keurig 12V.

Elektrisch lijkt er dus wel wat te gebeuren... Ik begrijp zo'n schema echter niet goed genoeg om te zien in welke stappen dit gebeurt. Is de witte stekker voor het relais (tja dan simpel dat de schakelaar in de middenconsole het doet) of na het relais (dan doet dus ook het relais het)?

Sorry, geen held in elektro-schema's. Vind het altijd lastig te begrijpen en vooral ook om te zien waar iets dan exact in de auto zit.

 

EDIT zie net de toevoegingen hier. Mooi!

Nu nog uitvogelen welk van de twee groene relais (niet een zwarte en een groene dus, maar twee groene) bij de rechterkoplamp van de CC is. En welke van de 4 bij de linkerkoplamp van de Automaat, wie weet geeft die iets verkeerd door (ziet de CC niet dat de automaat in D staat bijv.???). We puzzelen door!

Toch weer een XM!? Ja, toch weer een XM!

Veen
afbeelding van Veen
 • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
 • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE:

Ik meen dat er ook nog een relais o.i.d. bij de computerbak zat.

Kun je eens een fotootje maken van je button met het oranje lampje? Ik heb geen idee waar die zit en kan nergens in Citroen-documentatie iets terugvinden over serie 1 cruisecontroles

__________
Crepuscule

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE: cruise control werkt niet...

Rogier1975 zegt:

<p>Nu nog uitvogelen welk van de twee groene relais&nbsp;(niet&nbsp;een zwarte en een groene dus, maar twee groene)&nbsp;bij de rechterkoplamp van de CC is. En welke van de 4 bij de linkerkoplamp van de Automaat, wie weet geeft die iets verkeerd door (ziet de CC niet dat de automaat in D staat bijv.???). We puzzelen door!</p>

Als de motor stationair loopt en je haalt het relais van de automaat eruit dan slaat hij af

Als je het licht aan zet en je haalt het relais van de verlichting eruit doven de lamp(en).

Verder zitten er nog relais voor de koelwater ventilatoren. Dacht dat ze naast het relais voor de automaat zitten.

Op het schema dat Aad gepost heeft staat 831 aangegeven als het relais voor de CC. Dit relais zit op een zwarte stekker met 5 polen. (5N, zie laatste schema bij 831) Als je het relais eruit haalt en je kijkt heel nauwkeurig bij de pootjes kun je daar cijfers zien. Die cijfers corresponderen met de cijfers van het schema dat helemaal bovenaan in deze post staat. Steek een spanningszoeker in de gleuf waar het pootje in gaat met nummer 1. Waarschijnlijk heb je daar spanning want het lampje in het dash brandt. Steek vervolgens de spanningzoeker in het vrouwtje waar nummer 3 bij staat. (bak in D, contact en lampje cc aan) waarschijnlijk heb je hier geen spanning. Als je in het schema terug gaat naar het onderdeel dat ervoor zit kom je bij het rempaal daar zal ws de stroomkring naar de cc onderbroken zijn. Ergo rempedaal maken.

In het relais komen twee stroomkringen samen. De eerste is de spanning via de aan/uit knop en de CC hendel in het interieur, de andere stroomkring loopt via het rempedaal. De eerste is en spoel, de tweede is de schakelaar. Zie schema.

 

Veen
afbeelding van Veen
 • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
 • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE: cruise control werkt niet...

Goeie uitleg Winus !   

__________
Crepuscule

Rogier1975
afbeelding van Rogier1975
 • XM V6 Pallas 4HP18 1994 (2020 - )
 • Ex: XM V6 Exclusive 4HP18 1996 (2005 - 2009)
 • Ex: XM TurboD12 Ambiance BVM 1993 (2001 - 2002)
RE: cruise control werkt niet...

Mooie uitleg inderdaad, we puzzelen hier eens mee voort! Staan de nummers als 831 op de relais ook, nee toch, dat zijn toch gewoon universele voorraadrelais geweest in de fabriek??

Veen zegt:

<p>Ik meen dat er ook nog een relais&nbsp;o.i.d.&nbsp;bij de computerbak zat.</p>

<p>Kun je eens een fotootje&nbsp;maken van je button met het oranje lampje? Ik heb geen idee waar die zit en kan nergens in Citroen-documentatie iets&nbsp;terugvinden over serie&nbsp;1 cruisecontroles</p>

In de bak vóór de computerbak zitten inderdaad ook nog een bruin kastje, een paars relais, een groen relais en een blank-metalen kastje. Geen idee waar die voor zijn. Nu te donker om daar foto van te maken. Van de interieurknop ging het net nog wel:

Keurig geïntegreerd waar bij de 4HP20 de winterstand zit, geloof ik.

 

Toch weer een XM!? Ja, toch weer een XM!

Veen
afbeelding van Veen
 • XM 2.0 TURBO CT Exclusive - Gris Crepuscule
 • XM V6 24v Multimedia - Rouge d'Enfer
RE:

Aha, daar zit ie!  En daarom zit daar dus bijna altijd een dummy-blokje. Daar hebben ze inderdaad pas in 1998 bij de 4HP20 weer een zinnige invulling voor gevonden.

Relais 831 is dus voor de snelheidsregeling en zit zo te zien inderdaad ergens achter de rechterkoplamp of bij de computerbak

__________
Crepuscule

XM Liefhebber
afbeelding van XM Liefhebber
 • twee keer een 2liter 90,92 en mijn droomauto een turbo CT uit 95
RE: cruise control werkt niet...

Kan ook gewoon vacuumslangetje zijn die niet fris meer is.

Chris B
afbeelding van Chris B
 • XM V6 Exclusive Berline 1990
RE: cruise control werkt niet...

Of het balgje zelf.

a.vaneijk
afbeelding van a.vaneijk
RE:

 

De werking van de Cruise Controle en de meting van storingen.

Alle componenten zijn door te meten op de stekker van de CC nr.60 (aluminium blok +/-12x8x3 cm.) rechts op of in de computer kast, haal deze stekker los.

De werking: de gashendel wordt open getrokken met een rubber balg, door hem vacuüm trekken met een motor nr. 760 die onder het linker spatboord zit.

Controle of die goed werkt: zet 12v op pen 1 en de massa op pen 7.

De klik die je hoort komt van het relais 438 snelheid regeling. Luister of de motor loopt en of de gashendel wordt in getrokken.  Zo niet dan is de balg of zijn de slangetjes  lek of niet goed aangesloten.

De bediening hendel nr.214: nadat schakelaar 611 is ingedrukt staat 12v op pen 10 en 2. Deze zijn door verbonden(zie schema) wanneer deze wordt onderbroken valt de spanning op pen 2 weg en wordt de CC tijdelijk uit geschakeld en de gashendel dicht gezet, bij inschakelen komt deze weer op de laatst ingestelde waarde. Test de hendel of die nog goed schakelt naar boven 12v op pen 3, naar beneden 12v op pen 4. De contact plaatjes in de hendel zijn erg fijn en kunnen door fors aan de hendel te trekken kapot gaan. ( dit ben ik al een keer tegen gekomen)

Rempedaal nr.319: deze geeft 12v (over het relais  831 en 328)  op pen 9. Bij het remmen valt deze spanning weg en wordt omgeschakeld met 12v naar pen 5. Hier door wordt de CC uitgeschakeld.

Ook de contacten in het rem pedaal zijn erg teer en hebben heel weinig speling. 

Relais 328 is alleen aanwezig op een hand geschakelde versnellingsbak.

Het relais 831 (paars) en 801 is voor het uitlezen van de schakeling in de versnellingsbak om een rustig verloop, van versnelling of vermindering, op de gashendel over te brengen.

Pen 11 is de spanning variabel aan de hand van de snelheid met het hendel 214 wordt de waarde van de snelheidmeter 154 uitgelezen in de CC met de compressor in evenwicht gebracht.

 

Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!

Rogier1975
afbeelding van Rogier1975
 • XM V6 Pallas 4HP18 1994 (2020 - )
 • Ex: XM V6 Exclusive 4HP18 1996 (2005 - 2009)
 • Ex: XM TurboD12 Ambiance BVM 1993 (2001 - 2002)
RE: cruise control werkt niet...

Dank allen! Ik ga z.s.m. eens meten. Ik denk dat ik het bij de besturingsunit nr.60 in de buurt moet zoeken. Want, heb ik me dit weekend bedacht, "wat heb ik gedaan voor 'ie er mee op hield?". 

- Ik heb de kinderen die dag weggebracht en opgehaald: met werkende cruise
- Ik heb de veercomputer uitgelezen met knipperkastje
- Ik ben die middag weg gegaan: geen cruise meer.

Dus het zou bijna logisch zijn dat ik bij het openen van de computerdoos iets losgehaald heb, ook al heb ik daar al 3x gegeken. Wellicht toch ergens overheen gekeken - en dan kan o.a. het stappenplan van VanEijk me goed helpen!

Toch weer een XM!? Ja, toch weer een XM!

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE: cruise control werkt niet...

Daar zit ook de cc module en een paars relais dat ook met de cc te maken heeft dacht ik 

Pagina's