cruise control werkt niet...

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
tom
afbeelding van tom
cruise control werkt niet...

Out of the blue werkt de cruise control niet meer...als ik deze activeer brandt er normaliter een controlelampje in de schakelaar, nu niet meer dus. Ben gaan zoeken naar de bijbehorende zekering, doch kan die in het instructieboekje niet vinden. Heeft een van jullie dit al eens bij de hand gehad en zo ja, wat te doen? 

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE: cruise control werkt niet...
Alle zekeringen checken dan...
citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Heb zojuist mijn cc gerepareerd. Zit er dus dik in (in de materie that is).

Bij mijn cc brandde wel een groen lampje, dat iets sterker ging branden als de parkeer- en dimlichten werden ingeschakeld, maar niet het oranje lampje. Brandt het groene lampje wel?  Het groene lampje loopt langs F10, het oranje lampje wordt gezekerd via F2.

Zie dat jouw xm uit 2000 stamt dat komt dus overeen met de mijne. Is het een automaat?

 

 

 

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

 

Hier nog even het schema. Ik hoop dat het een beetje scherp is, anders nieuw venster.

Het oranje lampje (ledje) wordt weergeven in het horizontale zig-zag lijntje naast 611. (een driehoek met verticaal streepje in een cirkel met twee pijltjes schuin naar onder). Als de schakelaar wordt ingedrukt (de zwarte streep verbindt dan de twee witte bolletjes) wordt er door het ledje contact gelegd met massa (onder PB naar M5).

Als het lampje niet werkt kan het zijn dat de schakelaar kapot is, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Waarschijnlijker is, en dat had ik ook dat er geen voeding meer is via 9J1, bij 611 links boven.

9J1 wil zeggen dat de schakelaar in/op een 9-polige gele (jaune) stekker zit  en dat de draad is aangesloten op plaats 1. Als je de schakelaar uitmonteert uit het dash kun je heel klein de cijfertjes op de achterkant lezen. Je kunt dan ook met een spanningszoeker kijken of er spanning staat op deze plek.

Als er wel spanning op staat dan is toch de schakelaar kapot.

Als er geen spanning op staat zoals bij mijn xm het geval was dan zou je het rempedaal moeten gaan bekijken. Want 9J1 krijgt zijn voeding vanaf  3M1 een bruine (marron) 3-polige stekker met de draad op plaats 1. ook weer te zien op de stekker met kleine cijfertjes. 319 is het rempedaal.

 

tom
afbeelding van tom
RE:

Dank beiden... zal iig de spanningszoeker eens ter hand nemen...en bij rempedaal checken, dat laatste herinner ik me nu al eens eerder gehoord te hebben en zekering f2 en f 10 checken

O ja ze is uit 2000 met automaat

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Het is natuurlijk altijd goed om het rempedaal te controleren, maar het heeft niets te maken met het oranje lampje. De voeding van het oranje lampje heeft een aftakking voor het rempedaal. (Excuus voor de belerende toon maar probeer er ook een beetje een howto van te maken).

De layout van het schema is (zoals in dit geval van een automaat) dat het circuit van het rempedaal met het relais van de cruise control en het relais van de automaatbak (319, 831 en 801) parallel loopt met het circuit van de aan/uit knop van de cc en de pook van de cc op de stuurkolom  (611 en 214).  Er is maar 1 draad die beide verbindt voor de cc computer. Deze loopt van (en nou ff zoeken) 9N A1 naar 5N1 van het cc relais. (het omlijnde vakje waar het relais 831 in getekend is op de plattegrond moet je in je verbeelding iets naar links schuiven zodat de circuit-lijnen doorlopen. 5N1 komt dan dus bij v50. (v is groen (vert) en 50 is een relais code).

(Even terzijde: ik heb me rot gezocht naar deze 9-polige zwarte stekker. Weet iemand waar die zit? )

Aha je kunt dus ook met de spanningszoeker controleren op het CC relais of de schakelaar 611 spanning krijgt door het relais rechts voor boven de koplamp eruit te trekken en te meten of op 5N1 (dus de 5 polige zwarte (noir) contra stekker waar het relais in steekt) voeding staat. (De cijfers staan bij mij achterop het relais).  Het 4-polige relais zit boven de koplamp in de motorruimte en is meestal groen. Er zit een zwart relais voor de verlichting naast.

Meting moet gebeuren met contact aan, autolever in D en cc schakelaar ingedrukt. 2 minuten werk.

Groet Winus

tom
afbeelding van tom
RE: cruise control werkt niet...

Wat ik inmiddels deed: checkte de diverse zekeringen: niets gevonden. Remlichten werkten ook niet meer...Daarop Ceulen en co (specialist in Groningen stad) maar es gevraagd ernaar te kijken. Koos vertelde over een contact " iets" dat zich onder het rubber van het rempedaal bevindt, schijnr een wat wrakke constructie te zijn afgedekt met een kunsstof plaatje dat dubieus van kwaliteit schijnt te zijn en nogal eens stuk gaat. Is helaas niet meer nieuw te leveren maar zij kunnen dat wel herstellen. Hem gevraagd dat te repareren, want rijden zonder remlichten is wel heel (in)spannend....frappant was dat niemand seinde oid... Echter wat bleek: de betreffende zekering bleek ingescheurd een heel fijn scheurtje...

We rijden weer....

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE: cruise control werkt niet...

Perfect, fijn dat het gefixt is.

Over welke zekering ging het nou? Als je geen remlichten hebt zou je zeggen F2. Bij mij werkten de remlichten wel maar het oranje lampje op de aan/uit knop niet. Ik heb toen een door het contactslot geschakelde draad van de autoradio naar de schakelaar met het oranje lampje gelegd op 9J1. Dat lampje brandde toen dus wel, maar de cc deed het niet. Vervolgens als workaround een draad rechtstreeks van het rempedaal op het schema 3M3 naar het relais 5N3 (buitenom via de deur en motorkap) verbonden, waarna de boel wel functioneerde. Cc had zo'n 5 jaar niet gewerkt....... 

ergo je kunt via de cc computer meten, zoals hier op het forum is geschreven, maar je kunt ook om te beginnen een quick fox doen op het relais 831( als het een automaat betreft). Als 5N1 geen spanning heeft ligt het aan de schakelaar of hendel aan de stuurkolom, als 5N3 geen spanning heeft ligt het aan het rempedaal.

Of is dit "te kort door de bocht"?

 

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

citrohanxm zegt:

<p>(Even terzijde: ik heb me rot gezocht naar deze 9-polige zwarte stekker. Weet iemand waar die zit? )</p>

Ben erachter waar deze 9 polige zwarte verbinding zit.  Op de plattegrond hieronder lijkt hij net onder het handschoenkastje te zitten maar neen simpel mensch  dat is te opppervlakkig gedacht: hij zit dieper in het dashboard, net boven de passagiersschopplaat. (dank Marco en Frank voor jullie uitwisseling over de Kiekert hier op het forum) Draad leggen van het rempedaal naar aansluiting 9N/B4 op deze stekker en hoppa hoef niet meer door het schutbord om het relais 831 te bereiken.

Op onderstaande schemaweergave staat relais 831 niet aangegeven, het is van een type. Y1. Op de plaats van het dashboarskastje staat wel de 9N.

DOC070519-07052019163518.pdf

OK, Tom's cc werkt, mijn cc werkt, er kan eventueel een slotje op.

Anton Willemsma
afbeelding van Anton Willemsma
  • 2.0i-8V Berline 1992, 5-hand, Vert Triton
  • 2.0i-16V Berline 1995, 5-hand, Bleu Stratos
  • 2.0 TCT Berline 1996, 5-hand, Beige Ivoire
  • 3.0 V6-24 Berline Excl. 1999, 5- hand, Rouge Pivoine
  • 3.0 V6-24 Berline Excl. 2000, automaat, Blue Mauritius
RE: cruise control werkt niet...

Helaas begrijp ik de inhoud van de vorige stukjes onvoldoende om te helpen. Mijn cc doet het ook niet, terwijl ik vorig jaar nog een nieuwe schakelaar plaatste. Het normale oranje ledje brand, de knop is ingedrukt. Toch geen reactie op het hendeltje + en - aan het stuur.

Lijkt dit op het probleem van Tom? Wie weet een oplossing?

Groet, Anton

 

 

 

 

furriegurrie
afbeelding van furriegurrie
RE: cruise control werkt niet...

Check eens even of je remlichten het nog doen. Meest voorkomende oorzaak is een defecte schakelaar, zeker bij een automaat. Er smelt een plastic nokje weg waardoor er geen goed contact gemaakt wordt. 

Staat ook wel gedocumenteerd hier op het forum. 

citroen26
afbeelding van citroen26
RE: cruise control werkt niet...

Schakelaar in je rempedaal is inderdaad wel de 1e verdachte.

citrohanxm
afbeelding van citrohanxm
RE:

Anton Willemsma zegt:

<p>Helaas begrijp ik de inhoud van de vorige stukjes onvoldoende om te helpen. Mijn cc doet het ook niet, terwijl ik&nbsp;vorig jaar nog een nieuwe schakelaar plaatste. Het normale oranje ledje brand, de knop is ingedrukt. Toch geen reactie op het hendeltje + en - aan het stuur.</p>

<p>Lijkt dit op het probleem van Tom? Wie weet een oplossing?</p>

<p>Groet,&nbsp;Anton</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

<p>&nbsp;</p>

Anton controleren is niet zo moeilijk. Je hebt in eerste instantie een spanningzoeker nodig. Zo een die oplicht met 12 volt en een draadje naar massa. 

Dan,  vooraan aan de kant van de passagier zitten twee relais boven de koplamp. Een zwarte en een groene.

De groene eruit halen, op de achterkant van de groene staan bij de pootjes (kleine) cijfers.

Die zie je ook op het schema hierboven bij de rode 831.  Het gaat dan om 5N3 en 5N1

Meet nu of er spanning staat op de relaisvoet waar nummer 1 in gestoken wordt met contact aan, automaat bak in D (als je een automaat hebt) anders gewoon in vrij en met inschakelde cc.

Meet daarna of er spanning staat op de relaisvoet waar de pin 3 in gestoken wordt (ook weer in D of vrij)  . 

Waarschijnlijk zul je bij een van de twee geen spanning meten. Dan weet je waar de storing ongeveer vandaan moet komen.

Hoor het graag. 

tom
afbeelding van tom
RE: cruise control werkt niet...

Bij mij was het dit maal de zekering , eerder was het de schakelaar in het rempedaal...