10 XM's in bezit gehad, waarvan 8 gereden. Totaal ca. 2.000.000 km.
Nu C6 2.2 HDi, zwart
RE: Das Blaue Boot
Mijn garagist heeft mij ooit uitgelegd, dat de startmotor na verloop van (lange) tijd af en toe blijft hangen en dus niet ronddraait. Als zijnde een vorm van slijtage. Een andere startmotor erin loste het probleem altijd op.
En tijdelijk een tik op de startmotor met een hamer.
Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)
De startmotor in de Xm van m'n vader is nu zo'n 3 jaar oud. Mag toch hopen dat die dingen een langer leven hebben.
(trouwens, volgens mij is het probleem na de startmotorwissel nooit echt verdwenen.)
Nu durf ik er helaas geen garantie op te geven dat het een nieuwe was of dat 't een ouwetje was die in de doos van de vervanger was gedaan.
Maar er moet wel gezegd worden dat ie er echt brandsschoon uit zag.
Dus witte schone labels en geen zweem van vuil zoals je gebruikelijk ziet op gemonteerde onderdelen.
Maar in het geval van mijn wagen heb ik geen idee hoe oud het geval is. Maar een half uurtje wat contactpunten opschonen vindt ik voor nu even een rendabeler experiment dan een nieuwe startmotor en/of accu.
De tik met de hamer ken ik. Die haalt in m'n vaders geval ook weinig uit.
Bij die van mij nooit geprobeert. Ik heb doorgaans geen hamer bij me in de auto. :P
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Een tik met de hamer helpt alleen als de koolborstel dusdanig zijn versleten of vervuild en deze de collector niet meer raken.
Dit kan je aardig helpen tot dat deze echt niet meer naar buiten komen.
Deze oplossing heb ik meerdere malen toe gepast, ( dat is uitstellen van reparatie of vervangen helaas), het lukte echt niet meer.
Daar sta je dan met een type 1, inmiddels tot op de grond gezakt kompleet vast op de grond langs de weg.
Gelukkig hebben twee mensen geholpen om hem weer op de weg te duwen zodat ik met een gangetje en met de koppeling op laten komen de wagen kon starten.
Zal je een automatische versnelling hebben vergeet het maar dat word naar huis slepen.
Ooit wel een bedacht hoe dat gaat met een oprijwagen van de ANWB daar loopt die ook volledig op vast, mits dat je een boortol gebruik op de pomp om de wagen op druk te zetten.
Duss...
De verdamper van je Airco is al een tijdje kapot, je moet naar Slowakije toe en de dagelijkse tempertuur ligt daar op dat moment zo rond de 35 graden.
Genoeg motivatie om enkele dagen voor vertrek dan maar die verdamper er uit te trekken.
(Leuke foto om danin een van die dagen naar je vriendin te sturen...)
Heel verbaasd over dit tafereel ben ik ook niet....
En na schoonmaken zie je heel mooi aan de groene donker vlek waar 't ding ongeveer lekt. Niet dat er iets aan te repareren valt...
Het vervangende exemplaar was de nacht ervoor al getest op lekkage en had de test doorstaan gelukkig.
Dus dat prachtige ding weer ingebouwd, heel de ratteplan weer netjes op z'n plek en af laten vullen.
Om te voorkomen dat dit over 10 jaar weer mag gebeuren gaat er een panty over het rooster van de luchtinlaat heen.
Naja, eigenlijk is 't een sokje. Als je 't rooster er zijdelings insteekt dan zit er zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde een 'filter'.
Lijkt mij afdoende.
De trip naar Slowakije zelf was ook zeer prettig.
Een paar prachtige trajecten zonder mede-weggebruikers gehad en met de vering in sport-stand eens goed gebruik gemaakt van de Pilot Sport 4's. In tegenstelling tot eerder vermeld.., ook deze krijg je aan het gillen.
Op de terugweg de Autobahn via Frankfurt gereden. (De heenweg ging over Berlijn)
Je merkt duidelijk dat ze in 't zuiden een stuk prettiger rijden en ook meer berekent zijn op 'laagvliegers'.
Op de weg via Berlijn zit het vol met volk dat gerust met 110 op de linkerbaan blijft hangen, met in geen velden of wegen iets op de rechterbaan te herkennen. Echt Bizar om mee te maken...
De terugweg was dus stukken ontpannender. Overal kon je wel lekker tussen de 160 en 180 blijven hangen en zolang je je aankomst op tijd kenbaar maakt zonder al te opdringerig te zijn, maakt men gewoon ruimte voor elkaar.
Daar bovenop was het een zondag wat er in resulteerde dat er op een gegevn moment voor een vrij lange periode tijd was om ook even lekker echt de katalysator schoon te fikken.
Ofwel,
Achter een BMW aanstuiven die als gangmaker mag dienen...
6000 toeren, een verbruik van 21L/100Km en een snelheidsmeter (GPS geverifieerd) die op de 231km/u blijft hangen.
Waar ik eerst trouwens bang was dat het ontbreken van de dwarsliggende uitlaatdemper tot irritant veel geluid zou lijden, ben ik nu behoorlijk verslaafd geraakt aan dat geluid. Het blijlt toch een best prettige doorbreking van het windgeruis te zijn.
Dus voor de liefhebber / geïnteresseerde een klein geluidsfragment.
Volume moet je ongeveer zo zetten dat iemand die naast je zit je alleen hoort als je je stem verheft.
Met een buitentemperatuur van 30grC komt het koelwater niet veel heter dan 100grC en de olie blijft net op het eerste rode streep (140grC) hangen.
Wel even een kleine hartverzakking na het verlaten van de Autobahn. Geen koude lucht meer uit de airco, maar gelukkig enkele minuten later weer wel.
Misschien was op de Autobahn zelf de airco al uitgeschakeld om extra koelcapaciteit vrij te maken, alleen had ik dat door de snelheid niet door, of kreeg de motor wegens rigoreus mindere rijwind het toch wel even benauwd op de 80km/u weg.
Ahwel.., bij thuiskomst nog een klein aandenken aan de Autobahn.
Het knipperlicht armatuurtje heeft de rijwind helaas niet doorstaan.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Nee, dat zal jij nog niet zelf hebben meegemaakt met de Xantia zeker ?
't Mooist vind ik 'm als je ergens vanaf de 4000 toeren in z'n 5e vol het gas intrapt. Dan hoor je 'm echt lucht zuigen.
Heb nog op de Nederlandse snelwegen geprobeert om 't zelfde met 100/130 in 3 of 4 te doen, maar helaas. Dat klinkt gewoon niet hetzelfde als dat dat ding echt serieus vol-last aan de slag is.
Ahja.., toch maar iets vaker naar Duitsland dan.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Nee, dat zal jij nog niet zelf hebben meegemaakt met de Xantia zeker
't Mooist vind ik 'm als je ergens vanaf de 4000 toeren in z'n 5e vol het gas intrapt. Dan hoor je 'm echt lucht zuigen.
Helemaal mee eens! In de Xantia klinkt 'ie normaal gesproken weer net wat anders dan in de XM vanwege een compleet ander in- en uitlaattraject, maar ik heb natuurlijk geen idee hoe die in jouw XM nu precies klinkt (in het echt tenminste). Jij vond de uitlaat van m'n Xantia nog wel redelijk serieus, maar het ding is wel een stuk goedkoper geconstrueerd dan alle andere auto's die ik ken met een ES9 (XM/406/c5/c6/607). Dat maakt 'm wat grover. Ook het traject vóór het luchtfilter heeft bij mij weliswaar een soort zwanenhalsje, maar dempt lang niet zo erg als bij een XM. Dat is bij de 406 geloof ik dan weer wel nagenoeg identiek aan een Xantia. Ik moet alleen nog eens goed naar Renaults gaan kijken... De Clio v6 klinkt geheid woester dan alle Citroëns met ES9 . Misschien nog wel eens leuk om wat Clio v6-onderdelen op een XM te schroeven . De Xantia heeft er nauwelijks ruimte voor.
Met de vakantie in het vooruitzicht en een binnenkort vervallende APK wordt het tijd om eens wat liefde aan de Blaueboot te gaan geven.
Beginend met een beurtje, dus alle vloeistoffen vervangen, filtertjes reinigen/vervangen, u kent het wel. Gevolgd door een rondje APK.
Een losgeschoten stuurhuishoesje, wat corrosie op de hydrauliek-leidingbundel onder de bodem en helaas, die steunkoker van de kriksteun linksvoor die ik provisorisch gedicht heb met glasvezel/epoxy vertoont een beginnend gat.
Nu heeft die 'nood'-oplossing 't toch nog een goede 3 jaar uitgehouden en ik zou het 'ff' weer kunnen dichtsmeren, maar nee. Laten we het deze keer maar even fatsoenlijk oplossen.
In de catagorie "Zachte heelmeester, stinkende wonden"...
Compleet weg gerot.
De binnenzijde van de kriksteun weer netjes verstevigen en dan een nieuwe koker vouwen en plaatsen.
Na de nodige verzinking, zowel binnen als buiten gaat er weer een dikke beschermende laag op en ziet het er weer netjes uit.
Dolletjes..,
Nog snel een verfkwast langs die hydrauliekleidingen en door naar de zaken die niet urgent zijn, maar me wel zijn gaan storen.
Te beginnen met de demperplaatjes van de hydractief-regelblokken. Ooit ietwat opgeboort om de wagen wat meer te laten deinen, maar met behoud van de stugge stand. Ik ben er goed ziek van aan het worden.
Dat op en neer deinen is nog wel grappig, maar het excesief rollen van de wagen in flauwe bochten. Zo'n beetje hetzelfde als met comfort-bollen. Bij het minste geringste wordt door de hele wagen heen en weer geslingerd als je een beetje door rijdt.
Dus de originele gaan er weer in. Maar wat zijn de originele...?
Die met markering 0.4 zijn dat, maar mooi genoeg heb ik daar weer 2 varianten van. Echt weer Citroën.
Zoals je ziet hebben de linker nog een extra kleine shim bovenop liggen. Hierdoor gaan deze dempers in het laatste gedeelte van hun bereik net iets moeilijker verder open dan de rechter variant.
De detailisten zal het opvallen dat er ook een verschil in lettertype is. Rechts is iets ruimer opgesteld. En dat is iets van de latere jaren en moet dus bij mijn Xm horen.
Overigens.., 0.4 is enkel voor Hydractief 2. Dus daarbinnen is een ongedocementeerde verandering. Hydractief 1 had 1.7.
Maargoed, achter gingen de wartels lekker makkelijk los omdat die al in het vet gezet waren.
De voozijde wat minder. Daar kwam alleen de plug waar de wartel in vast zit los van het regelblok. Dus na het verwijderen van de ontagebeugel en het blok zit je dan hier tegenaan te kijken.
Linksonder de plug die nog op de wartel vastzit, daarboven de stuurbekrachtigings-cllinder. Die mag ook los.
Zo af en toe hoor ik bij het sturen een irritant knakje. En ik kan op geen kogel van de ophanging speling vinden. Enkel de rubber bussen van de cillinder blijven dan over. En als we dan toch in de buurt zijn vervangen we die dan maar.
Redelijk preventief, want ik heb ze vele malen rotter gezien. Maar goed, je kan het maar gedaan hebben.
En zoals je ziet, eentje is ietwat lossig en zit al scheef gedrukt. Benieuwd of dit nu echt het 'knakje' geweest gaat zijn.
Verder nog punten?
Ahja, een doorgesleten buitenmantel van een remkabel. Ook dan maar meteen beide vervangen. En als je er toch bent, een schoonmaakbeurtje voor de remklauwen.
Een airco die wéér leeg is.
Voor de verandering is het de snelkoppeling in de rechter wielkast.
Vervloekte o-ringen uit zo'n goedkoop universeel setje... Dat doe ik al een hele tijd niet meer, maar deze zijn nog wel uit die periode.
Deze keer gaan er gewoon echte van Valeo omheen.
En dan als afsluitertje éindelijk ook in de wagen.. een setje nieuwe veerpootschotels.
Kijk ze schitteren!
"Roestgat"? Oh dat. Ja, dat was de kers op de taart nadat alles gedaan was.
Wordt weer vervolgd.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
[...] Enkel de rubber bussen van de cillinder blijven dan over. En als we dan toch in de buurt zijn vervangen we die dan maar.
Bij mij was het stuurhuis zelf gaar. Heb 'm nog niet uit elkaar gehaald, maar ik vermoed dat er iets in de tandheugel aan de hand geweest moet zijn rond de middenstand. Kon toen voor de Xantia nog een gereviseerd stuurhuis krijgen van Sasic voor €200. Voor een XM heb je ook wel kans, want dat van m'n Xantia is uniek voor de Turbo CT/v6/2.1TD/HDi 110. Dus best zeldzaam.
blaueboot zegt:
Vervloekte o-ringen uit zo'n goedkoop universeel setje... Dat doe ik al een hele tijd niet meer, maar deze zijn nog wel uit die periode.
Je kunt de originele vaak ook nog wel krijgen voor niet zo veel geld. In mijn ervaring houden die het meestal zo 20 jaar vol. Ze zijn ook nog steeds bruin. Een extreme originaliteitsfreak wordt daar vast heel blij van! Dat gezegd hebbende: Valeo is vast ook prima natuurlijk.
Voor de rest: puik werk! Jammer van dat roestgat... Beetje een gekke plek ook wel, zo vlakbij de veerpoot. Ik ken dat niet echt als beruchte roestplek.
@Feije
Sowieso is z'n knakje altijd moeilijk te lokaliseren op gehoor. Maar ik heb niet hebt gevoel dat het het tandheugel is. Hoewel er wel ooit een update is geweest voor de Xm dat de taats opnieuw op een specifieke manier vastgezet moet worden, wegens een knakkend geluid.
Maar mijn Xm is dar te modern voor, plus dat die knak wel heel anders klonk. (uit praktijkervaring)
Voor de Xm is voor zover ik nu op de hoogte ben, niets aan revisie-spul meer te krijgen.
En dat gat is eentje die je regelmatig gaat zien. In de wielkuip zijde zitten daar enkele omgevouwen randjes van plaatwerk wat bij elkaar komt.
Coating barst en vocht vuil kan zich heerlijk een weg naar binnen banen.
Hoewel het bij mij zo uit de hand is gelopen omdat er ook vocht via een ander weg daar is gekomen. Dat komt in de volgende post we;l aan het licht.
De Aircoringen op onderdeelnr (6460CR) bestellen gaat niet meer. Maar de maat is 14x2mm. Dus dan heb ik met Valeo 509155 de correcte maat en kwaliteit.
@Jaap.
Een goede, die had ik nog niet bedacht en zal ik ook nog even aan de tand voelen.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Voor de Xm is voor zover ik nu op de hoogte ben, niets aan revisie-spul meer te krijgen.
Ik heb het op twee plekken gevonden, maar het is wel wat duurder dan het bij mij was. General Ricambi lijkt ze nog steeds te reviseren en verkoopt ze hier onder onderdeelnr CI9022:
Goed om te weten van die stuurhuizen. Maar dat is dan wel zonder de bekrachtigings-cillinder zo te zien.
Goed.
Gaatje, plaatje, spuitbusje en klaar.
Helaas zit er tussen dit foto'tje en de in de eerdere post nog wat extra werk.
Laten we het maar even chronologisch hier neerkwakken.
Het escaleerde nog al vlot dus een beginfoto heb ik niet, maar laten we zeggen dat er vrij weinig loos leek.
Totdat ik met wat gepeuter een hele lap coating zo los uit de wielkuip trok.
Na nog wat peuteren blijkt er al eens wat met glasvezel gelapt te zijn.
Dat gat aardig de diepte in, dus dat gekuipte deel platwerk links op de foto..
...gaat er deels af.
Dat restant plaat er ook af...
En nog maar wat extra.
Maar land in zicht, en op de volgende heb ik al wat plekje 'schoon' gebikt en in een roest-afdekkende primer gezet. (grijzig,wittig)
Voornamelijk eigenlijk dat gat in het schutbord. Dat is zo roestig dat ik dat niet dicht gelast ga krijgen zonder of heel veel in te sluiten, of de halve wagen uit elkaar te slijpen.
Dit is wel de plek die veel van dit veroorzaakt heeft en ga ik later afsluiten door er gewoon een plaatje overheen te kitten.
Opbouwen doen we uit stukjes wegens de complexe vorm die uit 2mm plaat gemaakt moet worden. Die sla je niet zomaar even in model op de wagen. Dus lekker 'puzzelen'.
Met tape en stift maken we eerst een 'blue-print'.
Eerste stukje geplaatst en nog wat roestig spul verwijdert....
Et voila. Resultaat.
Dezelfde truc om de curve van de wielkast te bepalen, waarbij de mal gemaakt is aan de hand van de wielkast aan de andere zijde.
Resultaat, waarbij je je niet te veel moet antrekken van hoe het laswerk er optisch uitziet. Dit is allemaal ff in een dagje de zooi op orde krijgen. Die wagen staat al een week te lang hier op de brug moet er zsm. af.
Kuipdeel ontroest en er ook weer op.
En zo goed als klaar.
In elke holle ruimte is elke keer de bus zink-spray vol open gezet. Naden, openingen en holtes zijn weer volgesmeerd met nadenkit en zodra die is gedroogd gaat er nog een mooie laag zwarte UBC overheen.
Nu nog waar het mee begon. En dat is nog wat roetsig spul in de epoxycoating zetten.
Zoals dus zo'n bumpersteun.
Het scherm terughangen en dergelijk is niet zo spannend en laat ik achterwege.
Nog wel even voor Feije, in de andere wielkast zit er zo'n plekje maar dan in het beginstadium.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Wat een werk zeg! Als je ziet dat er zoveel roest zo dicht bij de veerpoot zit, dan kun je je ook afvragen hoe veilig dit nog was. Ik denk dat ik de komende tijd ook maar eens wat XM's aan een nadere inspectie onderwerp. Die bumpersteun van je is trouwens nog supernetjes: van de drie XM's waarbij ik dat deel heb gezien was hij bij twee aan beide kanten al minimaal voor de helft weg. Eén van de drie XM's heeft schade gehad toen 'ie een paar jaar oud was. Dat is de enige waarbij ze nog netjes zijn...
blaueboot zegt:
[...]Maar dat is dan wel zonder de bekrachtigings-cillinder zo te zien.
Ja dat klopt wel. Was bij mij ook zo. Bij mij was de cilinder gelukkig nog goed, maar ik vermoed eigenlijk dat een degelijke hydrauliekboer zoiets ook wel kan reviseren. En ik zie jou er ook nog wel voor aan om dat zelf te doen .
Dat die bumpersteunen er zo bijzitten verbaast me zeker wel.
Zeker als je nagaat hoe de hele rechter zijdorpel (en dus eerst de wielkast ook) is.
Qua veiligheid viel het geloof ik nog wel mee. Volgens mij is het plaatwerk wat ik vervangen heb een ondersteuning/verstevinging van het 'echte' blad waar de veerpoot in gemonteerd zit.
Maargoed, ik had er niet mee naar Frankrijk gedurfd en ben heel blij dat ik dit nu nog even ontdekt heb. 't Zou wel ironisch zijn, om een gloednieuwe intacte veerpootschotel door een motorkap heen te zien steken. x)
Die stuurcillinder reviseren ligt op de ideeën plank. Punt is voornamelijk dat de keerringen die er in zitten, verre van standaard zijn.
Verder moet je goed kunnen lassen om 't ding weer dicht te krijgen. Maar dat zou ik dan misschien nog gaan uitbesteden.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Een lip-seal met een afmeting die niet standaard verkrijgbaar is. En de stang-afdichtting is ook van een maat/profiel die niemand in de juiste maat/soort combinatie in de aanbieding heeft.
En niet dat ik toegang heb tot de wereldwijde markt voor o-ringen e.d., maar ik ben toch al bij wat europese groothandels geweest.
Dus dat ligt even op de ideën-plank om verder mee te gaan. (Na m'n vakantie hoop ik hier een beetje uit het 'oude ijzer' (lasklussen) te zijn en me weer wat meer te kunnen richten op dit soort zaken.
Want alles kan, maar via een lange weg.
Zo heb ik zometeen misschien ook toegang tot een stapeltje revisie-sets voor de Dirass-servo. Dan zit je wel in Iran voor de productie.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Dat spul wat in Iran gemaakt wordt is voor het rondsel.
Waar we het verder over hebben zijn de afdichtringen van de bekrachtigings-cillinder. Die dingen gaan ook lekken en ze zijn niet nieuw verkrijgbaar.
Oftewel, oude reviseren. Maar dat is dus geen standaard spul.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
"Zwoegen zult Gij, oh Slaaf van uwen eigen Weelde..."
Ofwel, het interieur is weer netjes op orde. Stofzuigertje, doekje, 't leer lekker invetten en weer een doekje om 't vet van alle plekken te halen waar 't niet hoort. Wellicht dat ik volgend jaar eens heb geleerd éérst in te vetten en dan pas te gaan poetsen.
Ah wel..., we kunnen de komende tijd weer heerlijk relaxen terwijl we onderweg zijn.
Door naar het volgende jaarlijkse evenement, veerbollen bijvullen.
Naar goed gebruik het overzichtje...
Gezien ik het gedein en gewaggel goed zat was, en daarom dus de opgeboorde demperplaten uit de hydractief-blokken vervangen heb voor de originele, ben ik ook maar weer eens wat met de drukken in de veerbollen gaan experimenteren. (verderop genoemde drukken zijn drukken die ik hanteer omdat ik een grotere maat hydractief-bollen heb geplaatst om te compenseren voor de anders veel hogere over-vuldrukken. Origineel zou zijn 450cc@75bar en 400cc@50bar. Gelijkwaardig hieraan is 500cc@68bar en 450cc@48bar)
Sowieso eerst alles weer naar fabriek-drukken gebracht en mijn voor mij bekende testrondje gaan rijden.
Een hele verademing. Dit wagen ligt stil op de weg en beweegt soepeltjes mee met hoogte-verschillen. Grotere verschillen worden netjes opgevangen en je ligt weer stabiel op de weg in korte tijd in plaats van nog een 100 meter na te deinen.
Maarrr... dat moet toch lekkerder kunnen?
Ietsje overvullen dan? Een barretje of 2 extra? Sowieso kan er in de voorste hydractief-bol niet te veel bij omdat er nog maar 72 bar druk in de vulfles zit. Achter houden we 't dan op 50.
Zo snel voelt dat wel wat zachter, maar mèh, niet overtuigend beter.
Dus we gaan de 2 hydractief-bollen met 20% overvullen. Dat wordt overal en nergens geloof ik zo'n beetje verteld dat dat lekker is.
Kort door de bocht..., niet voor een ES9.
Meteen zitten we weer door bochten te rollen en op en neer te deinen. Ook wordt er weer bij het minste geringste overgeschakeld naar de 'stugge' stand, hetgeen een regelmatig harde achterkant tot gevolg heeft. En anders zitten we wel weer met een 'bonk' tegen de bump-stops aan.
Ohja, we duiken tijdens het remmen. De gruwel...
Tijd om eens wat te gaan rekenen. Naja, de pc mag gaan rekenen.
Eerst eens een grafiekje plotten van hoeveel druk er in de veerbollen is en hoe die druk hoger wordt naarmate je de vering indrukt.
En dan plotten we meteen ook hoe die druk verloopt bij 20% overvulling.
Ziet u wat ik zie?
De vering van de voor-as wordt onevenredig soepeler dan die van de achter-as.
Na wat gespeel met de virtuele vuldrukken kom ik op het volgende uit.
Dat lijkt relatief dezelfde versoepeling van beide assen te zijn. Pompen maar... (Ter duidelijkheid, ook nog de vergelijking tussen 20% overvullen en hetgeen wat ik doe.)
Tijdens de eerste proefrit voelt het geheel héél anders aan dan ik gewend ben. En in eerste instantie heeft 't geheel iets unheimisch.
Maar er mist een bepaald gevoel van wegcontact, hetgeen versterkt wordt als in een lange bocht blijkbaar de snelheid zo hoog ligt dat de wagen met een vlimmetje onderstuur grip begint te verliezen.
Niet op een onprettige manier, de wagen schuift gewoon zachtjes zijdelings wijder. Waar ik juist gewend ben dat ie echt over het voorwiel 'rechtdoor' begint te schuiven.
Bij latere testrondjes waarbij we op de bochtsnelheid gaan letten wordt het echt merkbaar dat Xm zich veel stabieler gedraagt en dat ik er nu soepeltjes snelheden gereden kunnen worden waarbij je voorheen de wagen gevoelsmatig in bedwang moest houden.
Ook gaan andere kleine dingen opvallen, zoals dat je bij het loslaten van het gaspedaal de wagen niet lichtjes voelt duiken. Iets wat vooral bij gas-reductie in bochten behoorlijk ruk aanvoelde.
Qua comfort zitten we zo'n beetje in de gouden zone. De achterzijde is misschien nog net een tik te soepel waardoor een enkele keer de bump-stops worden aangetikt. Maar dan worden er wel snelheden gereden die niet bedoelt zijn voor de klassieke parallel-weg met z'n pieken en dalen.
Dus voorlopig gaan we 't even zo houden.
Voor de duidelijkheid. In voorgaand stuk tekst vergelijk ik niet met de originele vering van de Xm. Ik beschrijf enkel mijn ervaring in vergelijking met de 20% voor, 20% achter over-vulling.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Dat de Blaueboot nu zo grondig aangepakt wordt komt natuurlijk niet helemaal uit het niets. We gaan er namelijk weer mee op vakantie richting zuid-frankrijk. Dus dat betekent dat er nog wat extra dingen gedaan gaan worden. (inmiddels uiteraard al weer terug, vakanties kondigen we niet aan op het internet ;) )
De vering is gedaan, dus door naar het volgende stukje 'comfort'.
Geluid.
Vriendinlief associërt herrie van de motor met (te hoge) snelheid. En dankzij het ontbreken van de dwarse demper ervaart zij de Xm als een wagen waar ze niet ontspannen in mee reist.
Is mijn vriendin niet ontspannen, dan rij ik niet ontpannen. Aanpakken dus.
De oude demper heb ik nog steeds om als voorbeeld te dienen als ik die na wil maken. Want toen ik er een keertje 'dooheen' was het al snel duidelijk dat dit geen standaard absorptie-demper is zoals er bij de RVS uitlaten-boer onder gebakken wordt.
Eens een kijkje van binnen nemen?
Kijk, dat ziet er voor mij uit als iets van een Helmholtz-Resonator. (Of 't echt dat principe is, dur ik niet met zekerheid te zeggen. Maar de lengte van die pijpen en plaatsing van de schotten met daarin specifieke gaten is niet omdat men zich verveelde)
Meteen maar die van een 2.0i / TCT ook even open gemaakt. Die is net wat anders.
Goed. Die gaan we dus niet in een middagje namaken, maar ik wil toch echt zo'n ding weer onder de Xm hebben tijden de vakantie.
Gelukkig hebben we de cursus 'Bakken-met-Mag' succesvol doorlopen en zijn we, na wat plaatjes op maat slijpen en een halve rol lasdraad, weer in bezit van een prachtige demper.
Het zelfgebakken Y-stuk vervang ik voor een mooie die uit RVS vervaardigd is. Het begin is er, zullen we maar denken.
Spuitbusje er over en hij is als nieuw / gerestaureerd / doet het wel weer een paar jaar. Voor die tijd komt er vast wel een gelegenheid om het gehele ding van voor tot achteren van RVS te gaan maken.
Voor nu is het in ieder geval weer lekker rustig in de wagen als je op de snelweg rijdt. Its wat toch best wel prettig is.
Natuurlijk heb ik niet de kans laten liggen om even een mooi vergelijkje te maken.
Wellicht ietwat lang, maar te kort heb je ook weinig aan meestal.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Whahaha, de kwaliteitsbeleving zit er bij 5:34 van je filmpje weer lekker in! Maar: mooi om te zien hoe zo'n demper er vanbinnen uitziet! Zou een RVS-boer dit na kunnen maken als je er specifiek naar vraagt?
O en wellicht even een tip: de toerenbegrenzer van een ES9 zit volgens mij pas bij 6750 rpm . Met deze rijstijl kun je die extra toeren vast wel gebruiken! In veel andere auto's met ES9 zit de rode streep ook pas later (Xantia, 406, 407, 607), maar Citroën besloot de toerenteller niet aan te passen bij de XM.
En we missen natuurlijk nog antwoord op de hamvraag: kun je nu weer hard rijden zonder dat dit de ontspanning van je vriendin verstoort?
EDIT: volgens servicebox zit de begrenzer al bij 6520. Interessant. Zou toch zweren dat ik wel eens hoger heb gehaald. Hoe dan ook: nog steeds best wat speelruimte!
In het YT-bijschrift heb ik 't er ook maar even specifiek bijgeschreven dat het helaas bagger telefoon-opnames zijn. Daar kwam ik helaas pas achter toen de demper er al weer onder zat. Dus voor de correcte vergelijk moest ik wel door met die ellende.
De eerdere shots in de garage heb ik gelukkig wel met een stereo setup kunnen doen.
Of de doorsnee RVS-boer dat kan/wil weet ik niet. Er zit ook nog een kleine doorverbinding tussen de in- en uitgaande pijp. Dat gaat al aardig richting plaatwerken ipv een paar pijpen passend op elkaar lassen.
Anderzijds, als jij maar een zak geld op tafel legt kan alles. Hoewel je wel tegen het probleem aan gaat lopen dat RVS pijp altijd in Inch-maten wordt geleverd. Dat zijn deze pijpen niet en ik vrees dat het veranderen van de diameter betekent dat je de lengte ook moet gaan aanpassen.
Dan moet je opeens kunnen rekenen in plaat van kopiëren.
En wat betreft m'n vriendin... Serieus, die zat dus weer lekker relaxed een boekje te lezen terwijl we 165 over de franse péage suiszden. Die werd daarvoor al bij de 130 zenuwachtig.
Voor mezelf scheelt het ook. Ik merk dat het nu weer wat makkelijker is om gewoon de cruise-control aan te slingeren en relexed achterover te gaan zitten, in plaats van óók daar nog even langs te moeten en net wat harder dan die ander.
Geen zorgen.., die toerenbegrenzer tikt er inderdaad pas in bij 6750 of iets meer. I know...
Wel leuk om te weten dat de 'red-line' bij andere merken hoger op de teller staat. Want je ziet het wel correct dat ik over het algemeen wel braaf vlak daarvoor of er op doorschakel.
't Zal dan wel een Citroën dingetje zijn om 't zo te noteren. In de boeken gaat de ZPJ4 ook maar tot de 6200. In de praktijk loopt die ook tot ergens tegen de 6800 door. (die wordt dan wel weer regelmatig gebruikt. )
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
't Zal dan wel een Citroën dingetje zijn om 't zo te noteren.
Niet eens! Bij m'n Xantia begint 'ie ook pas bij 6500. De 605 heeft dan weer een gebied dat "een beetje" rood is tussen de 6000 en 6500. Dat lijkt bij nader inzien best wel op wat m'n 607 heeft. Misschien pakken ze gewoon iets in de buurt van de laagste redline van iedere benzinemotor die leverbaar is? Bij een Safrane begint 'ie bij 6300 of zo bij modellen na de facelift.
blaueboot zegt:
Geen zorgen.., die toerenbegrenzer tikt er inderdaad pas in bij 6750 of iets meer. I know...
Kon me al moeilijk voorstellen dat je daar niet bekend mee was .
Bij de grote beurt had ik niet aan de bougies gedacht. En geheel toevallig gaat mevrouw even kortstondig wat rottig lopen, wat ook kon liggen aan die 5 liter stokoude benzine die ik in de tank erbij gemikt had.
Alsnog, heel symbolisch zitten de bougies er op dat moment 60.231km in. Tja, dat is toch 231km over de vervangingsinterval heen hè?
Nah, ze hadden vast nog wel langer meegekund. Maar als je ze zo naast een nieuwe houdt, dan zijn ze al aardig afgesleten.
Gewoon nieuwe er in draaien en je bent er weer voor een tijd vanaf.
En om die tijd wat te rekken.., doen we voor de leuk Iridium bougies er in. Hoeven we de komende 120.000 niet meer er over na te denken.
Na wat zoeken blijkt dat Hella degeen is die ze ook daadwerkelijk op OENnr heeft staan, dus die draaien we er in.
Helaas niet spontaan 30PK meer vermogen, maar dat werd ook door niemand belooft. 't Spul draait zoals altijd wat logisch is. Die interval heeft natuurlijk ruime marge.
Het volgende punt is een muitende richting-aanwijzer. Het bekende ratelde kwaaltje begint weer z'n kop op te steken.
Nu staat hetgeen wat versleten is al in bestelling, maar het zag er niet naar uit dat dat nog voor de vakantie geleverd zou gaan worden.
Dus dan maar zelf wat prutsen.
Het versleten deel in kwestie.
Dat contact-puntje hoort rond te zijn en loopt door een v-vormige contactbaan.
Doordat ie afslijt drukt ie niet stevig genoeg meer in de groef waardoor het ding net op het randje van wel/niet contact maken gaat zitten. En zo het ratelen van het knipperlicht-relais gaat veroorzaken.
Als de druk nog minder wordt, wil er ook wat slijpsel ontbranden en smelt de handel door / gaat roken.
Dat palletje wordt dus nu in kleine oplage nagemaakt, maar voor m'n vakantie moet er wat anders verzonnen worden.
Dat gedeelte 'verzinnen' heeft MJ67 voor mij gedaan. Namelijk een druppel soldeer.
Daarna het palletje in m'n 'mobiele miniatuur draaibank' (met een nauwkeurigheid van een milimeter) en we vijlen de druppel soldeer weer tot een bolletje.
Is dit dan niet de oplossing?
Nou, ik heb er nu 2 voor anderen gedaan en de 3e voor mezelf. Het model van het kopje luistert nauw dus het is een beetje mazzel hebben of 't in een keer goed is. Zelfs dan ben je er inclusief pakken van je spullen een uur mee bezig en geen garantie op de levensduur.
De 2 andere heb ik nog niet horen klagen. Die van mij begon halverwege Frankrijk kuren te vertonen. Geen geratel, maar gewoon soms geen contact maken.
Lekker hoor, als je over zo'n franse rotonde knalt en niemand weet welke richting je op wil/gaat.
Dan de kers op de taart, welke anderen wellicht al op Facebook voorbij hebben zien komen.
Ze lagen al een tijdje in de schuur omdat ik een beetje twijfels er bij had. Maar ik wilde niet op de Zenders naar FR. Niet alleen omdat die teveel trillen, maar ook omdat ik de beroerde nat-weer grip van die e-primacy's zat ben. Het verbruik is geweldig, maar die brandstof-besparing gaat nooit genoeg zijn om een nieuwe bumper van aan te schaffen.
Dus...
Michelin Primacy 5's (205/55r16 91W) op Saab ALU86's
Gekozen omdat 't 3-spakers zijn. Ze iets weg hebben van de velgen onder de Activa II, welke op zijn beurt weer zodanig wat weg heeft van een Xm dat ze die bijgewerkt hebben omdat ze anders bang waren dat men zou denken dat de Xm Serie 3 onthult werd.
Reden genoeg voor mij om dit een goed idee te vinden.
Nog kort over de keus voor de Last- en snelheids Index van de banden.
Deze maat is als 94V te krijgen. Maar dan is het een ExtraLoad uitvoering wat betekent dat de bandenspanning richting of over de 3 bar moet.
Last-Index 91 is eigenlijk te laag voor de ES9. Met maximaal 615kg per wiel zou je net de maximum as-last van de voorkant kunnen dragen, ware het niet dat de last-index boven de 210km/u relatief aan de hogere snelheid met procenten verlaagd wordt (91% bij 240km/u)
Nu is die verlaging weer afhankelijk van de snelheids-index. Dus voorgaand, niet werkende, voorbeeld is 91V. Pakken we 91W, dan gaan we pas vanaf de 240km/u de last-index verlagen.
Je kan veel willen, maar met een afgeladen standaard ES9J4 ga je dat nooit bereiken, en zijn deze banden dus een goede keus.
Als bonus, hoef je door de snelheidsindex de bandenspanning ps te verhogen vanaf de 200km/u. Waarbij dat met de V index al vanaf de 160km/u zou moeten.
Hoe dat dan rijdt...?
In vergelijking met de Pimacy Sport 4 zou ik zeggen dat de Primacy 5 ongeveer dezelfde grip geeft op droog wegdek als dat je van de Sports krijgt op koud/nat wegdek.
Maar ook de Primacy 5 levert wel een beetje qua zijdelingse grip op nat/koud wegdek. Maar qua remvermogen..., wauw.
Die dingen vreten zich vast in het asfalt.
Uiteraard heb ik ze in Frankrijk ook behoorlijk afgetuigd. In de bergen was 't wel duidelijk dat dit geen Sports zijn. Zeker op de dagen dat het 40grC buiten was begon te voelen alsof je op gummetjes aan het rijden was. Niet iets om over te klagen natuurlijk, het is duidelijk een ander segment wat je ook juist weer voelt terugkomen in hoe ze zich qua comfort verhouden ten opzichte van de Sports.
En ach, met temperaturen rond de 30grC of lager kan je er nog aardig gek mee doen.
De zíjkanten van het profiel op de voorbanden hebben we in ieder geval al aardig gebruikt. Alsof de ratten aan all randjes hebben zitten knagen.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
<p>Niet eens! Bij m'n Xantia begint 'ie ook pas bij 6500. De 605 heeft dan weer een gebied dat "een beetje" rood is tussen de 6000 en 6500. Dat lijkt bij nader inzien best wel op wat m'n 607 heeft. Misschien pakken ze gewoon iets in de buurt van de laagste redline van iedere benzinemotor die leverbaar is? Bij een Safrane begint 'ie bij 6300 of zo bij modellen na de facelift. </p>
Hm, dus 't is echt een Xm dingetje.
Ik zie in de eerste boeken dat ze de vermogenscurve van een 4 cillinder tot 6200rpm tekenen. ZPJ12v tot de 6000rpm en ZPJ4, in tegenstelling tot wat ik eerder zei, tot de 6900rpm. (frapant is dat van de ZPJ4 dan wel de koppelcurve in elkaar dondert en afgekapt wordt bij de 6200rpm)
't Lijkt er dus op dat de 'red-line' enigzins willekeurig gekozen is? Gewoon zo van "ehh.., boven de 6000rpm is het wel gek genoeg."
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Even een flauwe vraag: hoeveel kilometer rij jij met een setje banden?
blaueboot zegt:
't Lijkt er dus op dat de 'red-line' enigzins willekeurig gekozen is? Gewoon zo van "ehh.., boven de 6000rpm is het wel gek genoeg."
Die conclusie begon ik ook te trekken ja. Ach, als je meer toeren wil draaien kun je beter een Honda nemen. Voor het vermogen van een ZPJ met het verbruik van een ZPJ4 uit een 1.8!
Op die bandenvraag kan ik niet hecht antwoord geven.
De voorgaande e.primacy's zijn nog lang niet op en van de Sports kan ik alleen zeggen dat de voorbanden na zo'n 25k KM aan vervanging toe zijn.
Maar dat komt doordat de LMN teveel uitspoor heeft en de binnenzijde van het profiel sneller weg is gesleten dan de rest. Ik denk dat er makkelijk nog wel 10k bij zou kunnen.
En ach, net zoals brandstof en remvoeringen is rubber een verbruiksmateriaal. Je kan het in de woonkamer zetten om er elke dag naar te kijken, maar het gebruiken naar wat het kan is veel leuker.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
4200km wegdraaien met de Xm kan natuurlijk niet zonder de nodige kwaaltjes. Geen grote problemen, eerder 'luxe-problemen'....
ABS
Zo schiet de ABS bij een wat rammelige weg, en die hebben ze zat in FR, in storing. "Ongelijke meting wiel-snelheden".
Hetzelfde geneuzel als vorig jaar. ABS blijft buiten werking tot de motor herstart is. Gelukkig stond ie de twee keer dat ik er gebruik van wilde maken niet in storing.
Motormanagement
Dan weer het motor-management. Nog steeds wordt de ontsteking onder de 4000rpm regelmatig permanent ver terug geschroefd. Er waren dagen bij dat ik wel drie maal langs de kant van de weg de accu ff stond los te halen om de ECU te resetten.
Dat was ik zodanig zat dat ik me bedacht maar gewoon weer de klop-sensor los te gooien. Wat niet vast zit, kan ook geen storing veroorzaken. Werkt vorig jaar in NL ook wekenlang prima.
Nah, nu toch even niet.
Bergje op met 40grC, zo'n mooi slingerend bergpad wat je lekker in z'n tweede versnelling doet, dreef de KVS temp vrij snel richting de 120grC. Vanaf dat punt dan maar iets aan gas terugnemen. In eerste instantie op eigen initiatief, maar vrij vlot liet mevrouw met gestotter weten om ook niet meer aan meer vermogensvraag te willen voldoen.
Vooruit maar, 't zal wel aan de temperatuur liggen en toevallig ging het vanaf daar ook weer bergafwaarts (de weg bedoel ik).
Een uurtje later op een recht toe recht aan 90km/u weg was het echt bal. Iets meer dan een paar mm het gaspedaal indrukken en het hele hok begonnen te stotteren en tegen te werken. Niet meer vooruit te branden en beter gezegd, alsof er een joekel van een rem op de krukas vast stond.
Vuile benzine? Benzine-pomp die begint te overlijden? Ah, barst... Zou dat blok zwaar aan het voor-ontsteken zijn? KVS-temperatuur was ook nu weer rap over de 100 aan het kruipen en voelde niet alsof we nog veel km's vol zouden houden zo.
Dus de Xm zsm langs de kant van de weg en bidden dat ie daar nog weg zou komen op eigen kracht.
En ja hoor, klop-sensor weer aangesloten, mevrouw start meteen en wil weer op vol vermogen door alsof er niks gebeurt is. Uiteraad nog wel met regelmaat mogen resetten, maar vooruit... Dat neem je dan opeens voor lief.
Nu is natuurlijk de vraag of ik op termijn in ene dan maar de koppen er af ga trekken om de hele handel eens goed schoon te maken van binnen of dat ik nog eens ga prutsen met inspuitbare reinigingsmiddeltjes.
Airconditioning
De airco kan natuurlijk ook niet achterblijven.
Aangekomen bij Cannes mag je aansluiten in de file om met 40 over die mooie weg langs de zee richting het westen te tuffen. Hét moment om in ene een warme, vochtige lucht uit de ventilatie-roosters te voelen komen.
Nog even buiten voelen of we in een regenwoud-klimaat zijn aangekomen, maar helaas moeten we concluderen dat de airco er de brui aan heeft gegeven.
Een kwartier later, als je wanhopig met bezwete vinger toch maar nog eens het AC-knopje uit/aan klikt, mag de vlag uit. Koude lucht!
De vreugd houdt zo'n 40 minuten aan, waarna na 15miuten afzien we weer een comfortbale periode van 40 minuten ingaan. Dit patroon blijft zich gedurende dag voortzetten tot de buiten-temperatuur weer onder de 35 zakt.
Gisteren en vandaag dus eens de tijd genomen om de airco door te meten. Duidelijk is, dat de verdamper bevriest. Dit kan simpel door een verstopte condensafvoer veroorzaakt worden, maar ook door een versleten expansie-ventiel oid.
Uit de eerste meting gisteren, toen het 35grC was komt eigenlijk niet veel schokkends. De pomp levert niet de gewenste druk, 17bar ipv 24bar, maar de temperatuur van de uitblaas lucht schommelt netjes rond de 18grC. Wat volgens de tabel geheel correct is.
Bij gebrek aan condens uit de afvoer, dan toch deze middag maar onder het dashboard gedoken om te controleren of de afvoer vrij is.
Uiteraard weer de hele audio-bende die ik daar heb aangelgde mogen verwijderen en als je dan de laatse diongen aan de kant wil schuiven blijkt het middenconsole zelf toch ook og net een centimetertje naar achteren te moeten.
Na de afvoer gecontroleerd te hebben, ja er stroomt water doorheen, ook de slang die het kachelhuis in loopt aan de stofzuiger gehangen.
Op het geluid afgaande heb ik niet het idee dat ik er iets uit heb gezogen en als ik nu de fan maximaal aanzet komt uit de slang ook een redelijke luchtstroom.
Of dit nu een zinloze operatie is geweest durf ik niet zeker te zeggen, maar we weten nu wel zeker dat de afvoer vrij is.
Na alles weer terug gebouwd te hebben is er nog wat tijd over. En aangezien de temperatuur nu maar 25grC is, ben ik wel benieuwd wat de drukken in het systeem nu doen.
Niets spannends.. Wegens de lagere temperatuur zijn de werkdrukken ook lager geworden en dus nog steeds te laag. Maar ook nu weer is de luchttemperatuur uit de ventilatieroosters netjes 13grC zoals aangegeven in de tabel. Waar ik eerst nog dacht dat de pomp slecht presteert, lijkt het er nu meer op dat deze niet de juiste druk levert omdat het hele systeem al weer wat koudemiddel verloren is.
Statisch meet ik nu nog maar 6.7bar waar dit 9bar was bij een vers gevuld systeem.
Met het gevoel weer eens alleen wijzer te worden zonder resultaat valt me ineens de dikke plas condenswater onder de Xm op.
Nice! Was waarschijnlijk toch de afvoer verstopt.
We gaan de komende dagen merken of de vochtige lucht uit het interieur weg blijft.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Nog steeds wordt de ontsteking onder de 4000rpm regelmatig permanent ver terug geschroefd.
Als 'ie daadwerkelijk aan het pingelen is, dan moet je probleem dus ook verdwijnen (of aanzienlijk beter worden) als je 98 of 102 tankt. Ik heb bij mijn ES9 altijd de indruk gehad dat hij het pingelen ten onrechte detecteerde. Verschillende benzines maakten bij mij ook geen verschil. Wel spannend trouwens hoor, als je blok ineens zulke gekke dingen doet op vakantie.
blaueboot zegt:
De vreugd houdt zo'n 40 minuten aan, waarna na 15miuten afzien we weer een comfortbale periode van 40 minuten ingaan.
Je koelwater was toch niet toevallig te heet op die momenten? Zo'n expansieventiel is gelukkig nog wel nieuw te krijgen voor een paar tientjes, dus daar loop je eventueel ook niet meteen op leeg.
Mijn garagist heeft mij ooit uitgelegd, dat de startmotor na verloop van (lange) tijd af en toe blijft hangen en dus niet ronddraait. Als zijnde een vorm van slijtage. Een andere startmotor erin loste het probleem altijd op.
En tijdelijk een tik op de startmotor met een hamer.
Voorgangers: BX 19D: SR-39-ZY (rood); XM 2.1TD YS-93-GH(Berline Rouge); XM 2.1TD HL-LR-66(Berline Noir Verni); XM 2.1TD JN-SP-74(Break Vert Vega); XM 2.1TD 08-RD-VZ(Break Vert Vega); XM2.1TD 12-DF-FK (Break, Vert Vega)
De startmotor in de Xm van m'n vader is nu zo'n 3 jaar oud. Mag toch hopen dat die dingen een langer leven hebben.
(trouwens, volgens mij is het probleem na de startmotorwissel nooit echt verdwenen.)
Nu durf ik er helaas geen garantie op te geven dat het een nieuwe was of dat 't een ouwetje was die in de doos van de vervanger was gedaan.
Maar er moet wel gezegd worden dat ie er echt brandsschoon uit zag.
Dus witte schone labels en geen zweem van vuil zoals je gebruikelijk ziet op gemonteerde onderdelen.
Maar in het geval van mijn wagen heb ik geen idee hoe oud het geval is. Maar een half uurtje wat contactpunten opschonen vindt ik voor nu even een rendabeler experiment dan een nieuwe startmotor en/of accu.
De tik met de hamer ken ik. Die haalt in m'n vaders geval ook weinig uit.
Bij die van mij nooit geprobeert. Ik heb doorgaans geen hamer bij me in de auto. :P
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Een tik met de hamer helpt alleen als de koolborstel dusdanig zijn versleten of vervuild en deze de collector niet meer raken.
Dit kan je aardig helpen tot dat deze echt niet meer naar buiten komen.
Deze oplossing heb ik meerdere malen toe gepast, ( dat is uitstellen van reparatie of vervangen helaas), het lukte echt niet meer.
Daar sta je dan met een type 1, inmiddels tot op de grond gezakt kompleet vast op de grond langs de weg.
Gelukkig hebben twee mensen geholpen om hem weer op de weg te duwen zodat ik met een gangetje en met de koppeling op laten komen de wagen kon starten.
Zal je een automatische versnelling hebben vergeet het maar dat word naar huis slepen.
Ooit wel een bedacht hoe dat gaat met een oprijwagen van de ANWB daar loopt die ook volledig op vast, mits dat je een boortol gebruik op de pomp om de wagen op druk te zetten.
Citroën XM is bijzonder, Hou hem heel !!
Duss...







De verdamper van je Airco is al een tijdje kapot, je moet naar Slowakije toe en de dagelijkse tempertuur ligt daar op dat moment zo rond de 35 graden.
Genoeg motivatie om enkele dagen voor vertrek dan maar die verdamper er uit te trekken.
(Leuke foto om danin een van die dagen naar je vriendin te sturen...)
Heel verbaasd over dit tafereel ben ik ook niet....
En na schoonmaken zie je heel mooi aan de groene donker vlek waar 't ding ongeveer lekt. Niet dat er iets aan te repareren valt...
Het vervangende exemplaar was de nacht ervoor al getest op lekkage en had de test doorstaan gelukkig.
Dus dat prachtige ding weer ingebouwd, heel de ratteplan weer netjes op z'n plek en af laten vullen.
Om te voorkomen dat dit over 10 jaar weer mag gebeuren gaat er een panty over het rooster van de luchtinlaat heen.
Naja, eigenlijk is 't een sokje. Als je 't rooster er zijdelings insteekt dan zit er zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde een 'filter'.
Lijkt mij afdoende.
De trip naar Slowakije zelf was ook zeer prettig.
Een paar prachtige trajecten zonder mede-weggebruikers gehad en met de vering in sport-stand eens goed gebruik gemaakt van de Pilot Sport 4's. In tegenstelling tot eerder vermeld.., ook deze krijg je aan het gillen.
Op de terugweg de Autobahn via Frankfurt gereden. (De heenweg ging over Berlijn)
Je merkt duidelijk dat ze in 't zuiden een stuk prettiger rijden en ook meer berekent zijn op 'laagvliegers'.
Op de weg via Berlijn zit het vol met volk dat gerust met 110 op de linkerbaan blijft hangen, met in geen velden of wegen iets op de rechterbaan te herkennen. Echt Bizar om mee te maken...
De terugweg was dus stukken ontpannender. Overal kon je wel lekker tussen de 160 en 180 blijven hangen en zolang je je aankomst op tijd kenbaar maakt zonder al te opdringerig te zijn, maakt men gewoon ruimte voor elkaar.
Daar bovenop was het een zondag wat er in resulteerde dat er op een gegevn moment voor een vrij lange periode tijd was om ook even lekker echt de katalysator schoon te fikken.
Ofwel,
Achter een BMW aanstuiven die als gangmaker mag dienen...
6000 toeren, een verbruik van 21L/100Km en een snelheidsmeter (GPS geverifieerd) die op de 231km/u blijft hangen.
Waar ik eerst trouwens bang was dat het ontbreken van de dwarsliggende uitlaatdemper tot irritant veel geluid zou lijden, ben ik nu behoorlijk verslaafd geraakt aan dat geluid. Het blijlt toch een best prettige doorbreking van het windgeruis te zijn.
Dus voor de liefhebber / geïnteresseerde een klein geluidsfragment.
Volume moet je ongeveer zo zetten dat iemand die naast je zit je alleen hoort als je je stem verheft.
Met een buitentemperatuur van 30grC komt het koelwater niet veel heter dan 100grC en de olie blijft net op het eerste rode streep (140grC) hangen.
Wel even een kleine hartverzakking na het verlaten van de Autobahn. Geen koude lucht meer uit de airco, maar gelukkig enkele minuten later weer wel.
Misschien was op de Autobahn zelf de airco al uitgeschakeld om extra koelcapaciteit vrij te maken, alleen had ik dat door de snelheid niet door, of kreeg de motor wegens rigoreus mindere rijwind het toch wel even benauwd op de 80km/u weg.
Ahwel.., bij thuiskomst nog een klein aandenken aan de Autobahn.
Het knipperlicht armatuurtje heeft de rijwind helaas niet doorstaan.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Ja, zo'n ES9J4 klinkt hééérlijk bij zulke snelheden....heb ik gehoord
.
Nee, dat zal jij nog niet zelf hebben meegemaakt met de Xantia zeker ?
't Mooist vind ik 'm als je ergens vanaf de 4000 toeren in z'n 5e vol het gas intrapt. Dan hoor je 'm echt lucht zuigen.
Heb nog op de Nederlandse snelwegen geprobeert om 't zelfde met 100/130 in 3 of 4 te doen, maar helaas. Dat klinkt gewoon niet hetzelfde als dat dat ding echt serieus vol-last aan de slag is.
Ahja.., toch maar iets vaker naar Duitsland dan.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Helemaal mee eens! In de Xantia klinkt 'ie normaal gesproken weer net wat anders dan in de XM vanwege een compleet ander in- en uitlaattraject, maar ik heb natuurlijk geen idee hoe die in jouw XM nu precies klinkt (in het echt tenminste). Jij vond de uitlaat van m'n Xantia nog wel redelijk serieus, maar het ding is wel een stuk goedkoper geconstrueerd dan alle andere auto's die ik ken met een ES9 (XM/406/c5/c6/607). Dat maakt 'm wat grover. Ook het traject vóór het luchtfilter heeft bij mij weliswaar een soort zwanenhalsje, maar dempt lang niet zo erg als bij een XM. Dat is bij de 406 geloof ik dan weer wel nagenoeg identiek aan een Xantia. Ik moet alleen nog eens goed naar Renaults gaan kijken... De Clio v6 klinkt geheid woester dan alle Citroëns met ES9
. Misschien nog wel eens leuk om wat Clio v6-onderdelen op een XM te schroeven
. De Xantia heeft er nauwelijks ruimte voor.
Met de vakantie in het vooruitzicht en een binnenkort vervallende APK wordt het tijd om eens wat liefde aan de Blaueboot te gaan geven.













Beginend met een beurtje, dus alle vloeistoffen vervangen, filtertjes reinigen/vervangen, u kent het wel. Gevolgd door een rondje APK.
Een losgeschoten stuurhuishoesje, wat corrosie op de hydrauliek-leidingbundel onder de bodem en helaas, die steunkoker van de kriksteun linksvoor die ik provisorisch gedicht heb met glasvezel/epoxy vertoont een beginnend gat.
Nu heeft die 'nood'-oplossing 't toch nog een goede 3 jaar uitgehouden en ik zou het 'ff' weer kunnen dichtsmeren, maar nee. Laten we het deze keer maar even fatsoenlijk oplossen.
In de catagorie "Zachte heelmeester, stinkende wonden"...
Compleet weg gerot.
De binnenzijde van de kriksteun weer netjes verstevigen en dan een nieuwe koker vouwen en plaatsen.
Na de nodige verzinking, zowel binnen als buiten gaat er weer een dikke beschermende laag op en ziet het er weer netjes uit.
Dolletjes..,
Nog snel een verfkwast langs die hydrauliekleidingen en door naar de zaken die niet urgent zijn, maar me wel zijn gaan storen.
Te beginnen met de demperplaatjes van de hydractief-regelblokken. Ooit ietwat opgeboort om de wagen wat meer te laten deinen, maar met behoud van de stugge stand. Ik ben er goed ziek van aan het worden.
Dat op en neer deinen is nog wel grappig, maar het excesief rollen van de wagen in flauwe bochten. Zo'n beetje hetzelfde als met comfort-bollen. Bij het minste geringste wordt door de hele wagen heen en weer geslingerd als je een beetje door rijdt.
Dus de originele gaan er weer in. Maar wat zijn de originele...?
Die met markering 0.4 zijn dat, maar mooi genoeg heb ik daar weer 2 varianten van. Echt weer Citroën.
Zoals je ziet hebben de linker nog een extra kleine shim bovenop liggen. Hierdoor gaan deze dempers in het laatste gedeelte van hun bereik net iets moeilijker verder open dan de rechter variant.
De detailisten zal het opvallen dat er ook een verschil in lettertype is. Rechts is iets ruimer opgesteld. En dat is iets van de latere jaren en moet dus bij mijn Xm horen.
Overigens.., 0.4 is enkel voor Hydractief 2. Dus daarbinnen is een ongedocementeerde verandering. Hydractief 1 had 1.7.
Maargoed, achter gingen de wartels lekker makkelijk los omdat die al in het vet gezet waren.
De voozijde wat minder. Daar kwam alleen de plug waar de wartel in vast zit los van het regelblok. Dus na het verwijderen van de ontagebeugel en het blok zit je dan hier tegenaan te kijken.
Linksonder de plug die nog op de wartel vastzit, daarboven de stuurbekrachtigings-cllinder. Die mag ook los.
Zo af en toe hoor ik bij het sturen een irritant knakje. En ik kan op geen kogel van de ophanging speling vinden. Enkel de rubber bussen van de cillinder blijven dan over. En als we dan toch in de buurt zijn vervangen we die dan maar.
Redelijk preventief, want ik heb ze vele malen rotter gezien. Maar goed, je kan het maar gedaan hebben.
En zoals je ziet, eentje is ietwat lossig en zit al scheef gedrukt. Benieuwd of dit nu echt het 'knakje' geweest gaat zijn.
Verder nog punten?
Ahja, een doorgesleten buitenmantel van een remkabel. Ook dan maar meteen beide vervangen. En als je er toch bent, een schoonmaakbeurtje voor de remklauwen.
Een airco die wéér leeg is.
Voor de verandering is het de snelkoppeling in de rechter wielkast.
Vervloekte o-ringen uit zo'n goedkoop universeel setje... Dat doe ik al een hele tijd niet meer, maar deze zijn nog wel uit die periode.
Deze keer gaan er gewoon echte van Valeo omheen.
En dan als afsluitertje éindelijk ook in de wagen.. een setje nieuwe veerpootschotels.
Kijk ze schitteren!
"Roestgat"? Oh dat. Ja, dat was de kers op de taart nadat alles gedaan was.
Wordt weer vervolgd.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Bij mij was het stuurhuis zelf gaar. Heb 'm nog niet uit elkaar gehaald, maar ik vermoed dat er iets in de tandheugel aan de hand geweest moet zijn rond de middenstand. Kon toen voor de Xantia nog een gereviseerd stuurhuis krijgen van Sasic voor €200. Voor een XM heb je ook wel kans, want dat van m'n Xantia is uniek voor de Turbo CT/v6/2.1TD/HDi 110. Dus best zeldzaam.
Je kunt de originele vaak ook nog wel krijgen voor niet zo veel geld. In mijn ervaring houden die het meestal zo 20 jaar vol. Ze zijn ook nog steeds bruin. Een extreme originaliteitsfreak wordt daar vast heel blij van!
Dat gezegd hebbende: Valeo is vast ook prima natuurlijk.
Voor de rest: puik werk! Jammer van dat roestgat... Beetje een gekke plek ook wel, zo vlakbij de veerpoot. Ik ken dat niet echt als beruchte roestplek.
Dat knakje: rubber demper tussen stuurstang en rondsel kan ook wel eens wat speling geven
Jaap
@Feije
Sowieso is z'n knakje altijd moeilijk te lokaliseren op gehoor. Maar ik heb niet hebt gevoel dat het het tandheugel is. Hoewel er wel ooit een update is geweest voor de Xm dat de taats opnieuw op een specifieke manier vastgezet moet worden, wegens een knakkend geluid.
Maar mijn Xm is dar te modern voor, plus dat die knak wel heel anders klonk. (uit praktijkervaring)
Voor de Xm is voor zover ik nu op de hoogte ben, niets aan revisie-spul meer te krijgen.
En dat gat is eentje die je regelmatig gaat zien. In de wielkuip zijde zitten daar enkele omgevouwen randjes van plaatwerk wat bij elkaar komt.
Coating barst en vocht vuil kan zich heerlijk een weg naar binnen banen.
Hoewel het bij mij zo uit de hand is gelopen omdat er ook vocht via een ander weg daar is gekomen. Dat komt in de volgende post we;l aan het licht.
De Aircoringen op onderdeelnr (6460CR) bestellen gaat niet meer. Maar de maat is 14x2mm. Dus dan heb ik met Valeo 509155 de correcte maat en kwaliteit.
@Jaap.
Een goede, die had ik nog niet bedacht en zal ik ook nog even aan de tand voelen.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Ik heb het op twee plekken gevonden, maar het is wel wat duurder dan het bij mij was. General Ricambi lijkt ze nog steeds te reviseren en verkoopt ze hier onder onderdeelnr CI9022:
https://www.ebay.it/itm/203678651251
De Da Silva DA2664 is ook nog op voorraad bij mister-auto (maar stervensduur):
https://www.mister-auto.nl/stuurhuis-da-silva-protrans-332-da2664-p/
Da Silva heeft hem zo te zien ook nog in zijn catalogus staan. Misschien hebben ze zelf ook nog wel wat op voorraad:
https://www.groupe-dasilva.com/cremailleres,crem,DA2664.html
Goed om te weten van die stuurhuizen. Maar dat is dan wel zonder de bekrachtigings-cillinder zo te zien.

















Goed.
Gaatje, plaatje, spuitbusje en klaar.
Helaas zit er tussen dit foto'tje en de in de eerdere post nog wat extra werk.
Laten we het maar even chronologisch hier neerkwakken.
Het escaleerde nog al vlot dus een beginfoto heb ik niet, maar laten we zeggen dat er vrij weinig loos leek.
Totdat ik met wat gepeuter een hele lap coating zo los uit de wielkuip trok.
Na nog wat peuteren blijkt er al eens wat met glasvezel gelapt te zijn.
Dat gat aardig de diepte in, dus dat gekuipte deel platwerk links op de foto..
...gaat er deels af.
Dat restant plaat er ook af...
En nog maar wat extra.
Maar land in zicht, en op de volgende heb ik al wat plekje 'schoon' gebikt en in een roest-afdekkende primer gezet. (grijzig,wittig)
Voornamelijk eigenlijk dat gat in het schutbord. Dat is zo roestig dat ik dat niet dicht gelast ga krijgen zonder of heel veel in te sluiten, of de halve wagen uit elkaar te slijpen.
Dit is wel de plek die veel van dit veroorzaakt heeft en ga ik later afsluiten door er gewoon een plaatje overheen te kitten.
Opbouwen doen we uit stukjes wegens de complexe vorm die uit 2mm plaat gemaakt moet worden. Die sla je niet zomaar even in model op de wagen. Dus lekker 'puzzelen'.
Met tape en stift maken we eerst een 'blue-print'.
Eerste stukje geplaatst en nog wat roestig spul verwijdert....
Et voila. Resultaat.
Dezelfde truc om de curve van de wielkast te bepalen, waarbij de mal gemaakt is aan de hand van de wielkast aan de andere zijde.
Resultaat, waarbij je je niet te veel moet antrekken van hoe het laswerk er optisch uitziet. Dit is allemaal ff in een dagje de zooi op orde krijgen. Die wagen staat al een week te lang hier op de brug moet er zsm. af.
Kuipdeel ontroest en er ook weer op.
En zo goed als klaar.
In elke holle ruimte is elke keer de bus zink-spray vol open gezet. Naden, openingen en holtes zijn weer volgesmeerd met nadenkit en zodra die is gedroogd gaat er nog een mooie laag zwarte UBC overheen.
Nu nog waar het mee begon. En dat is nog wat roetsig spul in de epoxycoating zetten.
Zoals dus zo'n bumpersteun.
Het scherm terughangen en dergelijk is niet zo spannend en laat ik achterwege.
Nog wel even voor Feije, in de andere wielkast zit er zo'n plekje maar dan in het beginstadium.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Wat een werk zeg! Als je ziet dat er zoveel roest zo dicht bij de veerpoot zit, dan kun je je ook afvragen hoe veilig dit nog was. Ik denk dat ik de komende tijd ook maar eens wat XM's aan een nadere inspectie onderwerp. Die bumpersteun van je is trouwens nog supernetjes: van de drie XM's waarbij ik dat deel heb gezien was hij bij twee aan beide kanten al minimaal voor de helft weg. Eén van de drie XM's heeft schade gehad toen 'ie een paar jaar oud was. Dat is de enige waarbij ze nog netjes zijn...
Ja dat klopt wel. Was bij mij ook zo. Bij mij was de cilinder gelukkig nog goed, maar ik vermoed eigenlijk dat een degelijke hydrauliekboer zoiets ook wel kan reviseren. En ik zie jou er ook nog wel voor aan om dat zelf te doen
.
Dat die bumpersteunen er zo bijzitten verbaast me zeker wel.
Zeker als je nagaat hoe de hele rechter zijdorpel (en dus eerst de wielkast ook) is.
Qua veiligheid viel het geloof ik nog wel mee. Volgens mij is het plaatwerk wat ik vervangen heb een ondersteuning/verstevinging van het 'echte' blad waar de veerpoot in gemonteerd zit.
Maargoed, ik had er niet mee naar Frankrijk gedurfd en ben heel blij dat ik dit nu nog even ontdekt heb. 't Zou wel ironisch zijn, om een gloednieuwe intacte veerpootschotel door een motorkap heen te zien steken. x)
Die stuurcillinder reviseren ligt op de ideeën plank. Punt is voornamelijk dat de keerringen die er in zitten, verre van standaard zijn.
Verder moet je goed kunnen lassen om 't ding weer dicht te krijgen. Maar dat zou ik dan misschien nog gaan uitbesteden.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Dat roept een vraag op: wat voor keerringen zitten er dan in?
Een lip-seal met een afmeting die niet standaard verkrijgbaar is. En de stang-afdichtting is ook van een maat/profiel die niemand in de juiste maat/soort combinatie in de aanbieding heeft.
En niet dat ik toegang heb tot de wereldwijde markt voor o-ringen e.d., maar ik ben toch al bij wat europese groothandels geweest.
Dus dat ligt even op de ideën-plank om verder mee te gaan. (Na m'n vakantie hoop ik hier een beetje uit het 'oude ijzer' (lasklussen) te zijn en me weer wat meer te kunnen richten op dit soort zaken.
Want alles kan, maar via een lange weg.
Zo heb ik zometeen misschien ook toegang tot een stapeltje revisie-sets voor de Dirass-servo. Dan zit je wel in Iran voor de productie.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Welke keerringen hebben jullie het nu precies over? Van het rondsel?
Jaap
Dat spul wat in Iran gemaakt wordt is voor het rondsel.
Waar we het verder over hebben zijn de afdichtringen van de bekrachtigings-cillinder. Die dingen gaan ook lekken en ze zijn niet nieuw verkrijgbaar.
Oftewel, oude reviseren. Maar dat is dus geen standaard spul.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
"Zwoegen zult Gij, oh Slaaf van uwen eigen Weelde..."






Ofwel, het interieur is weer netjes op orde. Stofzuigertje, doekje, 't leer lekker invetten en weer een doekje om 't vet van alle plekken te halen waar 't niet hoort. Wellicht dat ik volgend jaar eens heb geleerd éérst in te vetten en dan pas te gaan poetsen.
Ah wel..., we kunnen de komende tijd weer heerlijk relaxen terwijl we onderweg zijn.
Door naar het volgende jaarlijkse evenement, veerbollen bijvullen.
Naar goed gebruik het overzichtje...
Gezien ik het gedein en gewaggel goed zat was, en daarom dus de opgeboorde demperplaten uit de hydractief-blokken vervangen heb voor de originele, ben ik ook maar weer eens wat met de drukken in de veerbollen gaan experimenteren. (verderop genoemde drukken zijn drukken die ik hanteer omdat ik een grotere maat hydractief-bollen heb geplaatst om te compenseren voor de anders veel hogere over-vuldrukken. Origineel zou zijn 450cc@75bar en 400cc@50bar. Gelijkwaardig hieraan is 500cc@68bar en 450cc@48bar)
Sowieso eerst alles weer naar fabriek-drukken gebracht en mijn voor mij bekende testrondje gaan rijden.
Een hele verademing. Dit wagen ligt stil op de weg en beweegt soepeltjes mee met hoogte-verschillen. Grotere verschillen worden netjes opgevangen en je ligt weer stabiel op de weg in korte tijd in plaats van nog een 100 meter na te deinen.
Maarrr... dat moet toch lekkerder kunnen?
Ietsje overvullen dan? Een barretje of 2 extra? Sowieso kan er in de voorste hydractief-bol niet te veel bij omdat er nog maar 72 bar druk in de vulfles zit. Achter houden we 't dan op 50.
Zo snel voelt dat wel wat zachter, maar mèh, niet overtuigend beter.
Dus we gaan de 2 hydractief-bollen met 20% overvullen. Dat wordt overal en nergens geloof ik zo'n beetje verteld dat dat lekker is.
Kort door de bocht..., niet voor een ES9.
Meteen zitten we weer door bochten te rollen en op en neer te deinen. Ook wordt er weer bij het minste geringste overgeschakeld naar de 'stugge' stand, hetgeen een regelmatig harde achterkant tot gevolg heeft. En anders zitten we wel weer met een 'bonk' tegen de bump-stops aan.
Ohja, we duiken tijdens het remmen. De gruwel...
Tijd om eens wat te gaan rekenen. Naja, de pc mag gaan rekenen.
Eerst eens een grafiekje plotten van hoeveel druk er in de veerbollen is en hoe die druk hoger wordt naarmate je de vering indrukt.
En dan plotten we meteen ook hoe die druk verloopt bij 20% overvulling.
Ziet u wat ik zie?
De vering van de voor-as wordt onevenredig soepeler dan die van de achter-as.
Na wat gespeel met de virtuele vuldrukken kom ik op het volgende uit.
Dat lijkt relatief dezelfde versoepeling van beide assen te zijn. Pompen maar...
(Ter duidelijkheid, ook nog de vergelijking tussen 20% overvullen en hetgeen wat ik doe.)
Tijdens de eerste proefrit voelt het geheel héél anders aan dan ik gewend ben. En in eerste instantie heeft 't geheel iets unheimisch.
Maar er mist een bepaald gevoel van wegcontact, hetgeen versterkt wordt als in een lange bocht blijkbaar de snelheid zo hoog ligt dat de wagen met een vlimmetje onderstuur grip begint te verliezen.
Niet op een onprettige manier, de wagen schuift gewoon zachtjes zijdelings wijder. Waar ik juist gewend ben dat ie echt over het voorwiel 'rechtdoor' begint te schuiven.
Bij latere testrondjes waarbij we op de bochtsnelheid gaan letten wordt het echt merkbaar dat Xm zich veel stabieler gedraagt en dat ik er nu soepeltjes snelheden gereden kunnen worden waarbij je voorheen de wagen gevoelsmatig in bedwang moest houden.
Ook gaan andere kleine dingen opvallen, zoals dat je bij het loslaten van het gaspedaal de wagen niet lichtjes voelt duiken. Iets wat vooral bij gas-reductie in bochten behoorlijk ruk aanvoelde.
Qua comfort zitten we zo'n beetje in de gouden zone. De achterzijde is misschien nog net een tik te soepel waardoor een enkele keer de bump-stops worden aangetikt. Maar dan worden er wel snelheden gereden die niet bedoelt zijn voor de klassieke parallel-weg met z'n pieken en dalen.
Dus voorlopig gaan we 't even zo houden.
Voor de duidelijkheid. In voorgaand stuk tekst vergelijk ik niet met de originele vering van de Xm. Ik beschrijf enkel mijn ervaring in vergelijking met de 20% voor, 20% achter over-vulling.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Dat de Blaueboot nu zo grondig aangepakt wordt komt natuurlijk niet helemaal uit het niets. We gaan er namelijk weer mee op vakantie richting zuid-frankrijk. Dus dat betekent dat er nog wat extra dingen gedaan gaan worden.



(inmiddels uiteraard al weer terug, vakanties kondigen we niet aan op het internet ;) )
De vering is gedaan, dus door naar het volgende stukje 'comfort'.
Geluid.
Vriendinlief associërt herrie van de motor met (te hoge) snelheid. En dankzij het ontbreken van de dwarse demper ervaart zij de Xm als een wagen waar ze niet ontspannen in mee reist.
Is mijn vriendin niet ontspannen, dan rij ik niet ontpannen. Aanpakken dus.
De oude demper heb ik nog steeds om als voorbeeld te dienen als ik die na wil maken. Want toen ik er een keertje 'dooheen' was het al snel duidelijk dat dit geen standaard absorptie-demper is zoals er bij de RVS uitlaten-boer onder gebakken wordt.
Eens een kijkje van binnen nemen?
Kijk, dat ziet er voor mij uit als iets van een Helmholtz-Resonator. (Of 't echt dat principe is, dur ik niet met zekerheid te zeggen. Maar de lengte van die pijpen en plaatsing van de schotten met daarin specifieke gaten is niet omdat men zich verveelde)
Meteen maar die van een 2.0i / TCT ook even open gemaakt. Die is net wat anders.
Goed. Die gaan we dus niet in een middagje namaken, maar ik wil toch echt zo'n ding weer onder de Xm hebben tijden de vakantie.
Gelukkig hebben we de cursus 'Bakken-met-Mag' succesvol doorlopen en zijn we, na wat plaatjes op maat slijpen en een halve rol lasdraad, weer in bezit van een prachtige demper.
Het zelfgebakken Y-stuk vervang ik voor een mooie die uit RVS vervaardigd is. Het begin is er, zullen we maar denken.
Spuitbusje er over en hij is als
nieuw / gerestaureerd/ doet het wel weer een paar jaar. Voor die tijd komt er vast wel een gelegenheid om het gehele ding van voor tot achteren van RVS te gaan maken.Voor nu is het in ieder geval weer lekker rustig in de wagen als je op de snelweg rijdt. Its wat toch best wel prettig is.
Natuurlijk heb ik niet de kans laten liggen om even een mooi vergelijkje te maken.
Wellicht ietwat lang, maar te kort heb je ook weinig aan meestal.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Whahaha, de kwaliteitsbeleving zit er bij 5:34 van je filmpje weer lekker in! Maar: mooi om te zien hoe zo'n demper er vanbinnen uitziet! Zou een RVS-boer dit na kunnen maken als je er specifiek naar vraagt?
O en wellicht even een tip: de toerenbegrenzer van een ES9 zit volgens mij pas bij 6750 rpm
. Met deze rijstijl kun je die extra toeren vast wel gebruiken! In veel andere auto's met ES9 zit de rode streep ook pas later (Xantia, 406, 407, 607), maar Citroën besloot de toerenteller niet aan te passen bij de XM.
En we missen natuurlijk nog antwoord op de hamvraag: kun je nu weer hard rijden zonder dat dit de ontspanning van je vriendin verstoort?
EDIT: volgens servicebox zit de begrenzer al bij 6520. Interessant. Zou toch zweren dat ik wel eens hoger heb gehaald. Hoe dan ook: nog steeds best wat speelruimte!

In het YT-bijschrift heb ik 't er ook maar even specifiek bijgeschreven dat het helaas bagger telefoon-opnames zijn. Daar kwam ik helaas pas achter toen de demper er al weer onder zat. Dus voor de correcte vergelijk moest ik wel door met die ellende.

)
De eerdere shots in de garage heb ik gelukkig wel met een stereo setup kunnen doen.
Of de doorsnee RVS-boer dat kan/wil weet ik niet. Er zit ook nog een kleine doorverbinding tussen de in- en uitgaande pijp. Dat gaat al aardig richting plaatwerken ipv een paar pijpen passend op elkaar lassen.
Anderzijds, als jij maar een zak geld op tafel legt kan alles. Hoewel je wel tegen het probleem aan gaat lopen dat RVS pijp altijd in Inch-maten wordt geleverd. Dat zijn deze pijpen niet en ik vrees dat het veranderen van de diameter betekent dat je de lengte ook moet gaan aanpassen.
Dan moet je opeens kunnen rekenen in plaat van kopiëren.
En wat betreft m'n vriendin... Serieus, die zat dus weer lekker relaxed een boekje te lezen terwijl we 165 over de franse péage suiszden. Die werd daarvoor al bij de 130 zenuwachtig.
Voor mezelf scheelt het ook. Ik merk dat het nu weer wat makkelijker is om gewoon de cruise-control aan te slingeren en relexed achterover te gaan zitten, in plaats van óók daar nog even langs te moeten en net wat harder dan die ander.
Geen zorgen.., die toerenbegrenzer tikt er inderdaad pas in bij 6750 of iets meer. I know...
Wel leuk om te weten dat de 'red-line' bij andere merken hoger op de teller staat. Want je ziet het wel correct dat ik over het algemeen wel braaf vlak daarvoor of er op doorschakel.
't Zal dan wel een Citroën dingetje zijn om 't zo te noteren. In de boeken gaat de ZPJ4 ook maar tot de 6200. In de praktijk loopt die ook tot ergens tegen de 6800 door. (die wordt dan wel weer regelmatig gebruikt.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Niet eens! Bij m'n Xantia begint 'ie ook pas bij 6500. De 605 heeft dan weer een gebied dat "een beetje" rood is tussen de 6000 en 6500. Dat lijkt bij nader inzien best wel op wat m'n 607 heeft. Misschien pakken ze gewoon iets in de buurt van de laagste redline van iedere benzinemotor die leverbaar is? Bij een Safrane begint 'ie bij 6300 of zo bij modellen na de facelift.
Kon me al moeilijk voorstellen dat je daar niet bekend mee was
.
Nu enkel wat kleine dingetjes.










Bij de grote beurt had ik niet aan de bougies gedacht. En geheel toevallig gaat mevrouw even kortstondig wat rottig lopen, wat ook kon liggen aan die 5 liter stokoude benzine die ik in de tank erbij gemikt had.
Alsnog, heel symbolisch zitten de bougies er op dat moment 60.231km in. Tja, dat is toch 231km over de vervangingsinterval heen hè?
Nah, ze hadden vast nog wel langer meegekund. Maar als je ze zo naast een nieuwe houdt, dan zijn ze al aardig afgesleten.
Gewoon nieuwe er in draaien en je bent er weer voor een tijd vanaf.
En om die tijd wat te rekken.., doen we voor de leuk Iridium bougies er in. Hoeven we de komende 120.000 niet meer er over na te denken.
Na wat zoeken blijkt dat Hella degeen is die ze ook daadwerkelijk op OENnr heeft staan, dus die draaien we er in.
Helaas niet spontaan 30PK meer vermogen, maar dat werd ook door niemand belooft. 't Spul draait zoals altijd wat logisch is. Die interval heeft natuurlijk ruime marge.
Het volgende punt is een muitende richting-aanwijzer. Het bekende ratelde kwaaltje begint weer z'n kop op te steken.
Nu staat hetgeen wat versleten is al in bestelling, maar het zag er niet naar uit dat dat nog voor de vakantie geleverd zou gaan worden.
Dus dan maar zelf wat prutsen.
Het versleten deel in kwestie.
Dat contact-puntje hoort rond te zijn en loopt door een v-vormige contactbaan.
Doordat ie afslijt drukt ie niet stevig genoeg meer in de groef waardoor het ding net op het randje van wel/niet contact maken gaat zitten. En zo het ratelen van het knipperlicht-relais gaat veroorzaken.
Als de druk nog minder wordt, wil er ook wat slijpsel ontbranden en smelt de handel door / gaat roken.
Dat palletje wordt dus nu in kleine oplage nagemaakt, maar voor m'n vakantie moet er wat anders verzonnen worden.
Dat gedeelte 'verzinnen' heeft MJ67 voor mij gedaan. Namelijk een druppel soldeer.
Daarna het palletje in m'n 'mobiele miniatuur draaibank' (met een nauwkeurigheid van een milimeter) en we vijlen de druppel soldeer weer tot een bolletje.
Is dit dan niet de oplossing?
Nou, ik heb er nu 2 voor anderen gedaan en de 3e voor mezelf. Het model van het kopje luistert nauw dus het is een beetje mazzel hebben of 't in een keer goed is. Zelfs dan ben je er inclusief pakken van je spullen een uur mee bezig en geen garantie op de levensduur.
De 2 andere heb ik nog niet horen klagen. Die van mij begon halverwege Frankrijk kuren te vertonen. Geen geratel, maar gewoon soms geen contact maken.
Lekker hoor, als je over zo'n franse rotonde knalt en niemand weet welke richting je op wil/gaat.
Dan de kers op de taart, welke anderen wellicht al op Facebook voorbij hebben zien komen.
Ze lagen al een tijdje in de schuur omdat ik een beetje twijfels er bij had. Maar ik wilde niet op de Zenders naar FR. Niet alleen omdat die teveel trillen, maar ook omdat ik de beroerde nat-weer grip van die e-primacy's zat ben. Het verbruik is geweldig, maar die brandstof-besparing gaat nooit genoeg zijn om een nieuwe bumper van aan te schaffen.
Dus...
Michelin Primacy 5's (205/55r16 91W) op Saab ALU86's
Gekozen omdat 't 3-spakers zijn. Ze iets weg hebben van de velgen onder de Activa II, welke op zijn beurt weer zodanig wat weg heeft van een Xm dat ze die bijgewerkt hebben omdat ze anders bang waren dat men zou denken dat de Xm Serie 3 onthult werd.
Reden genoeg voor mij om dit een goed idee te vinden.
Nog kort over de keus voor de Last- en snelheids Index van de banden.
Deze maat is als 94V te krijgen. Maar dan is het een ExtraLoad uitvoering wat betekent dat de bandenspanning richting of over de 3 bar moet.
Last-Index 91 is eigenlijk te laag voor de ES9. Met maximaal 615kg per wiel zou je net de maximum as-last van de voorkant kunnen dragen, ware het niet dat de last-index boven de 210km/u relatief aan de hogere snelheid met procenten verlaagd wordt (91% bij 240km/u)
Nu is die verlaging weer afhankelijk van de snelheids-index. Dus voorgaand, niet werkende, voorbeeld is 91V. Pakken we 91W, dan gaan we pas vanaf de 240km/u de last-index verlagen.
Je kan veel willen, maar met een afgeladen standaard ES9J4 ga je dat nooit bereiken, en zijn deze banden dus een goede keus.
Als bonus, hoef je door de snelheidsindex de bandenspanning ps te verhogen vanaf de 200km/u. Waarbij dat met de V index al vanaf de 160km/u zou moeten.
Hoe dat dan rijdt...?
In vergelijking met de Pimacy Sport 4 zou ik zeggen dat de Primacy 5 ongeveer dezelfde grip geeft op droog wegdek als dat je van de Sports krijgt op koud/nat wegdek.
Maar ook de Primacy 5 levert wel een beetje qua zijdelingse grip op nat/koud wegdek. Maar qua remvermogen..., wauw.
Die dingen vreten zich vast in het asfalt.
Uiteraard heb ik ze in Frankrijk ook behoorlijk afgetuigd. In de bergen was 't wel duidelijk dat dit geen Sports zijn. Zeker op de dagen dat het 40grC buiten was begon te voelen alsof je op gummetjes aan het rijden was. Niet iets om over te klagen natuurlijk, het is duidelijk een ander segment wat je ook juist weer voelt terugkomen in hoe ze zich qua comfort verhouden ten opzichte van de Sports.
En ach, met temperaturen rond de 30grC of lager kan je er nog aardig gek mee doen.
De zíjkanten van het profiel op de voorbanden hebben we in ieder geval al aardig gebruikt. Alsof de ratten aan all randjes hebben zitten knagen.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
[quote=Feije]
<p>Niet eens! Bij m'n Xantia begint 'ie ook pas bij 6500. De 605 heeft dan weer een gebied dat "een beetje" rood is tussen de 6000 en 6500. Dat lijkt bij nader inzien best wel op wat m'n 607 heeft. Misschien pakken ze gewoon iets in de buurt van de laagste redline van iedere benzinemotor die leverbaar is? Bij een Safrane begint 'ie bij 6300 of zo bij modellen na de facelift. </p>
Hm, dus 't is echt een Xm dingetje.
Ik zie in de eerste boeken dat ze de vermogenscurve van een 4 cillinder tot 6200rpm tekenen. ZPJ12v tot de 6000rpm en ZPJ4, in tegenstelling tot wat ik eerder zei, tot de 6900rpm. (frapant is dat van de ZPJ4 dan wel de koppelcurve in elkaar dondert en afgekapt wordt bij de 6200rpm)
't Lijkt er dus op dat de 'red-line' enigzins willekeurig gekozen is? Gewoon zo van "ehh.., boven de 6000rpm is het wel gek genoeg."
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Even een flauwe vraag: hoeveel kilometer rij jij met een setje banden?
Die conclusie begon ik ook te trekken ja. Ach, als je meer toeren wil draaien kun je beter een Honda nemen. Voor het vermogen van een ZPJ met het verbruik van een ZPJ4 uit een 1.8!
Nou.., dat klint niet heel aanlokkelijk. xD
Op die bandenvraag kan ik niet hecht antwoord geven.
De voorgaande e.primacy's zijn nog lang niet op en van de Sports kan ik alleen zeggen dat de voorbanden na zo'n 25k KM aan vervanging toe zijn.
Maar dat komt doordat de LMN teveel uitspoor heeft en de binnenzijde van het profiel sneller weg is gesleten dan de rest. Ik denk dat er makkelijk nog wel 10k bij zou kunnen.
En ach, net zoals brandstof en remvoeringen is rubber een verbruiksmateriaal. Je kan het in de woonkamer zetten om er elke dag naar te kijken, maar het gebruiken naar wat het kan is veel leuker.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
De vakantie, nazorg...
4200km wegdraaien met de Xm kan natuurlijk niet zonder de nodige kwaaltjes. Geen grote problemen, eerder 'luxe-problemen'....
ABS
Zo schiet de ABS bij een wat rammelige weg, en die hebben ze zat in FR, in storing. "Ongelijke meting wiel-snelheden".
Hetzelfde geneuzel als vorig jaar. ABS blijft buiten werking tot de motor herstart is. Gelukkig stond ie de twee keer dat ik er gebruik van wilde maken niet in storing.
Motormanagement
Dan weer het motor-management. Nog steeds wordt de ontsteking onder de 4000rpm regelmatig permanent ver terug geschroefd. Er waren dagen bij dat ik wel drie maal langs de kant van de weg de accu ff stond los te halen om de ECU te resetten.
Dat was ik zodanig zat dat ik me bedacht maar gewoon weer de klop-sensor los te gooien. Wat niet vast zit, kan ook geen storing veroorzaken. Werkt vorig jaar in NL ook wekenlang prima.
Nah, nu toch even niet.
Bergje op met 40grC, zo'n mooi slingerend bergpad wat je lekker in z'n tweede versnelling doet, dreef de KVS temp vrij snel richting de 120grC. Vanaf dat punt dan maar iets aan gas terugnemen. In eerste instantie op eigen initiatief, maar vrij vlot liet mevrouw met gestotter weten om ook niet meer aan meer vermogensvraag te willen voldoen.
Vooruit maar, 't zal wel aan de temperatuur liggen en toevallig ging het vanaf daar ook weer bergafwaarts (de weg bedoel ik).
Een uurtje later op een recht toe recht aan 90km/u weg was het echt bal. Iets meer dan een paar mm het gaspedaal indrukken en het hele hok begonnen te stotteren en tegen te werken. Niet meer vooruit te branden en beter gezegd, alsof er een joekel van een rem op de krukas vast stond.
Vuile benzine? Benzine-pomp die begint te overlijden? Ah, barst... Zou dat blok zwaar aan het voor-ontsteken zijn? KVS-temperatuur was ook nu weer rap over de 100 aan het kruipen en voelde niet alsof we nog veel km's vol zouden houden zo.
Dus de Xm zsm langs de kant van de weg en bidden dat ie daar nog weg zou komen op eigen kracht.
En ja hoor, klop-sensor weer aangesloten, mevrouw start meteen en wil weer op vol vermogen door alsof er niks gebeurt is. Uiteraad nog wel met regelmaat mogen resetten, maar vooruit... Dat neem je dan opeens voor lief.
Nu is natuurlijk de vraag of ik op termijn in ene dan maar de koppen er af ga trekken om de hele handel eens goed schoon te maken van binnen of dat ik nog eens ga prutsen met inspuitbare reinigingsmiddeltjes.
Airconditioning
De airco kan natuurlijk ook niet achterblijven.
Aangekomen bij Cannes mag je aansluiten in de file om met 40 over die mooie weg langs de zee richting het westen te tuffen. Hét moment om in ene een warme, vochtige lucht uit de ventilatie-roosters te voelen komen.
Nog even buiten voelen of we in een regenwoud-klimaat zijn aangekomen, maar helaas moeten we concluderen dat de airco er de brui aan heeft gegeven.
Een kwartier later, als je wanhopig met bezwete vinger toch maar nog eens het AC-knopje uit/aan klikt, mag de vlag uit. Koude lucht!
De vreugd houdt zo'n 40 minuten aan, waarna na 15miuten afzien we weer een comfortbale periode van 40 minuten ingaan. Dit patroon blijft zich gedurende dag voortzetten tot de buiten-temperatuur weer onder de 35 zakt.
Gisteren en vandaag dus eens de tijd genomen om de airco door te meten. Duidelijk is, dat de verdamper bevriest. Dit kan simpel door een verstopte condensafvoer veroorzaakt worden, maar ook door een versleten expansie-ventiel oid.
Uit de eerste meting gisteren, toen het 35grC was komt eigenlijk niet veel schokkends. De pomp levert niet de gewenste druk, 17bar ipv 24bar, maar de temperatuur van de uitblaas lucht schommelt netjes rond de 18grC. Wat volgens de tabel geheel correct is.
Bij gebrek aan condens uit de afvoer, dan toch deze middag maar onder het dashboard gedoken om te controleren of de afvoer vrij is.
Uiteraard weer de hele audio-bende die ik daar heb aangelgde mogen verwijderen en als je dan de laatse diongen aan de kant wil schuiven blijkt het middenconsole zelf toch ook og net een centimetertje naar achteren te moeten.
Na de afvoer gecontroleerd te hebben, ja er stroomt water doorheen, ook de slang die het kachelhuis in loopt aan de stofzuiger gehangen.
Op het geluid afgaande heb ik niet het idee dat ik er iets uit heb gezogen en als ik nu de fan maximaal aanzet komt uit de slang ook een redelijke luchtstroom.
Of dit nu een zinloze operatie is geweest durf ik niet zeker te zeggen, maar we weten nu wel zeker dat de afvoer vrij is.
Na alles weer terug gebouwd te hebben is er nog wat tijd over. En aangezien de temperatuur nu maar 25grC is, ben ik wel benieuwd wat de drukken in het systeem nu doen.
Niets spannends.. Wegens de lagere temperatuur zijn de werkdrukken ook lager geworden en dus nog steeds te laag. Maar ook nu weer is de luchttemperatuur uit de ventilatieroosters netjes 13grC zoals aangegeven in de tabel. Waar ik eerst nog dacht dat de pomp slecht presteert, lijkt het er nu meer op dat deze niet de juiste druk levert omdat het hele systeem al weer wat koudemiddel verloren is.
Statisch meet ik nu nog maar 6.7bar waar dit 9bar was bij een vers gevuld systeem.
Met het gevoel weer eens alleen wijzer te worden zonder resultaat valt me ineens de dikke plas condenswater onder de Xm op.
Nice! Was waarschijnlijk toch de afvoer verstopt.
We gaan de komende dagen merken of de vochtige lucht uit het interieur weg blijft.
XM - Rijden als een 'ouwe sok' met af en toe een 'petje' op.
Als 'ie daadwerkelijk aan het pingelen is, dan moet je probleem dus ook verdwijnen (of aanzienlijk beter worden) als je 98 of 102 tankt. Ik heb bij mijn ES9 altijd de indruk gehad dat hij het pingelen ten onrechte detecteerde. Verschillende benzines maakten bij mij ook geen verschil. Wel spannend trouwens hoor, als je blok ineens zulke gekke dingen doet op vakantie.
Je koelwater was toch niet toevallig te heet op die momenten? Zo'n expansieventiel is gelukkig nog wel nieuw te krijgen voor een paar tientjes, dus daar loop je eventueel ook niet meteen op leeg.
Pagina's